Pomysł na roślinny obiad – kremowe curry z soczewicą i grzybami

Magdalena Ziółek

Pomysł na roślinny obiad – kremowe curry z soczewicą i grzybami

Wegański i pełnowartościowy?

Oto przykład

Soczewica jako pełnowartościowe białko, ryż jako porcja węglowodanów, mleczko kokosowe jako źródło tłuszczu a do tego mnóstwo pysznych dodatków.
Szybki i prosty! Roślinny sycący obiadek.

Curry z soczewicą i tofu

Składniki na wegańskie curry z soczewicą i grzybami (na 4 porcje):

  • Soczewica czerwona – 200g
  • Tofu – 1 kostka
  • Pieczarki – ok. 600g
  • Mleko kokosowe (min.70% ekstraktu z kokosa)- 400g
  • Cebula – 2 średnie
  • Czosnek – 4 średnie ząbki
  • Pasta curry (u mnie czerwona) lub Pasta Tom Yum – 1 duża łyżka
  • Liście kafiru (limonki) – 7 dużych listków
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
    + ryż – 200g

Przygotowanie wegańskiego curry z soczewicą i grzybami:

1.Ugotować ryż w proporcji 1:1,5 (1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody).

2.Cebulę i czosnek obrać i posiekać w drobne kawałki (ja użyłam chopper’a, żeby było szybciej).

3.Pieczarki umyć i pokroić w plastry.

4.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i cebulę i smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, po czym dodać pastę curry/tom yum i dokładnie wymieszać, podsmażyć razem.

5.Wrzucić pieczarki, dodać odrobinę wody, wymieszać i przykryć patelnię pokrywką, aby wszystko razem się poddusiło ok. 2-3 minuty.

6. Wlać mleczko kokosowe i wrzucić soczewicę. Doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać liście kafiru, wymieszać i na małym ogniu gotować, aż soczewica zmięknie. Ewentualnie w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Uważać w trakcie, aby danie się od spodu nie przypaliło .

7.Na koniec, dodać pokrojone w kostkę tofu, wymieszać i podgrzewać razem jeszcze parę minut.
Podawać z ryżem.

Podoba Wam się taka propozycja?
Smacznego!
Magdalena :))

Udostępnij: