Pomysł na roślinny obiad – kremowe curry z soczewicą i grzybami
Wegański i pełnowartościowy?
Oto przykład
Soczewica jako pełnowartościowe białko, ryż jako porcja węglowodanów, mleczko kokosowe jako źródło tłuszczu a do tego mnóstwo pysznych dodatków.
Szybki i prosty! Roślinny sycący obiadek.
Składniki na wegańskie curry z soczewicą i grzybami (na 4 porcje):
- Soczewica czerwona – 200g
- Tofu – 1 kostka
- Pieczarki – ok. 600g
- Mleko kokosowe (min.70% ekstraktu z kokosa)- 400g
- Cebula – 2 średnie
- Czosnek – 4 średnie ząbki
- Pasta curry (u mnie czerwona) lub Pasta Tom Yum – 1 duża łyżka
- Liście kafiru (limonki) – 7 dużych listków
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
+ ryż – 200g
Przygotowanie wegańskiego curry z soczewicą i grzybami:
1.Ugotować ryż w proporcji 1:1,5 (1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody).
2.Cebulę i czosnek obrać i posiekać w drobne kawałki (ja użyłam chopper’a, żeby było szybciej).
3.Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
4.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i cebulę i smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, po czym dodać pastę curry/tom yum i dokładnie wymieszać, podsmażyć razem.
5.Wrzucić pieczarki, dodać odrobinę wody, wymieszać i przykryć patelnię pokrywką, aby wszystko razem się poddusiło ok. 2-3 minuty.
6. Wlać mleczko kokosowe i wrzucić soczewicę. Doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać liście kafiru, wymieszać i na małym ogniu gotować, aż soczewica zmięknie. Ewentualnie w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Uważać w trakcie, aby danie się od spodu nie przypaliło .
7.Na koniec, dodać pokrojone w kostkę tofu, wymieszać i podgrzewać razem jeszcze parę minut.
Podawać z ryżem.
Podoba Wam się taka propozycja?
Smacznego!
Magdalena :))
Udostępnij: