Omlet malinowo-orzechowy – pomysł na zdrowy, słodki poranek
Kto kocha śniadania na słodko? Ja uwieeelbiam, dlatego jest ich tutaj całkiem sporo! Dzisiaj przedstawiam Wam omlet z dużą ilością malin i cudownym masłem (nie arachidowym!) z orzechów laskowych. Co za duet! Koniecznie spróbujcie 😍. Te dwie polewy dosłownie rozpływają się w ustach. Sycące, rozweselające śniadanie dla łasuchów.
I jak tu mu się oprzeć?!
Składniki na omlet malinowo-orzechowy:
- Banan – 1 średnia dojrzała sztuka
- Jajo – 1 sztuka
- Mąka owsiana – 2 duże czubate łyżki
- Mleko/Napój roślinny – ok.50 ml
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Cynamon – duża szczypta (ew. ekstrakt waniliowy jeśli wolisz_
- Olej rzepakowy – 1 łyżka (do smażenia)
Polewa: duża garść malin + mleczko kokosowe + miód
Polewa: masło z orzechów laskowych + szczypta soli
Przygotowanie omletu malinowo-orzechowego:
1.Składniki na omleta zblendować razem.
2.Rozgrzać patelnię z łyżką oleju rzepakowego.
3.Wylać masę, dodać kilka malin i smażyć omleta cierpliwie na małym ogniu pod przykryciem.
4.Po czasie przewrócić na drugą stronę np. za pomocą talerza – przykryć talerzem patelnię i sprawnie obrócić tak aby omlet wylądował na talerzu a potem zsunąć go na patelnię.
5.Maliny zmiksować z mleczkiem kokosowym i miodem, a masło orzechowe wymieszać z odrobiną soli (jeżeli masło jest w postaci stałej to dolać odrobinę wrzątku i rozrobić)
6.Przełożyć omleta na talerz i polać masą malinową i orzechową, idekorować owocami i ew. orzechami.
Kto zabiera się do roboty?
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: