Omlet malinowo-orzechowy – pomysł na zdrowy, słodki poranek

Magdalena Ziółek

Omlet malinowo-orzechowy – pomysł na zdrowy, słodki poranek

Kto kocha śniadania na słodko? Ja uwieeelbiam, dlatego jest ich tutaj całkiem sporo! Dzisiaj przedstawiam Wam omlet z dużą ilością malin i cudownym masłem (nie arachidowym!) z orzechów laskowych. Co za duet! Koniecznie spróbujcie 😍. Te dwie polewy dosłownie rozpływają się w ustach. Sycące, rozweselające śniadanie dla łasuchów.

I jak tu mu się oprzeć?!

Omlet malinowo-orzechowy

Składniki na omlet malinowo-orzechowy:

  • Banan – 1 średnia dojrzała sztuka
  • Jajo – 1 sztuka
  • Mąka owsiana – 2 duże czubate łyżki
  • Mleko/Napój roślinny – ok.50 ml
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cynamon – duża szczypta (ew. ekstrakt waniliowy jeśli wolisz_
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka (do smażenia)

Polewa: duża garść malin + mleczko kokosowe + miód

Polewa: masło z orzechów laskowych + szczypta soli

Przygotowanie omletu malinowo-orzechowego:

1.Składniki na omleta zblendować razem.

2.Rozgrzać patelnię z łyżką oleju rzepakowego.

3.Wylać masę, dodać kilka malin i smażyć omleta cierpliwie na małym ogniu pod przykryciem.

4.Po czasie przewrócić na drugą stronę np. za pomocą talerza – przykryć talerzem patelnię i sprawnie obrócić tak aby omlet wylądował na talerzu a potem zsunąć go na patelnię.

5.Maliny zmiksować z mleczkiem kokosowym i miodem, a masło orzechowe wymieszać z odrobiną soli (jeżeli masło jest w postaci stałej to dolać odrobinę wrzątku i rozrobić)

6.Przełożyć omleta na talerz i polać masą malinową i orzechową, idekorować owocami i ew. orzechami.

Kto zabiera się do roboty?

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: