Matcha 🍵– superfood prosto z Japonii🥢

Magdalena Ziółek

Matcha 🍵– superfood prosto z Japonii🥢

Mieliście okazję poznać go podczas przygotowywania matchekolady . Wspominałam Wam o niej również tutaj . Dzisiaj dowiemy się o niej nieco więcej!😄

Zacznijmy od tego, czym właściwie jest ten magiczny, zielony proszek.

Matcha to sproszkowana zielona herbata o charakterystycznym, intensywnie zielonym kolorze. Od stuleci ściśle związana z japońską🥢 tradycją i kulturą jest uznawana obecnie za najcenniejszy rodzaj herbaty pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni.

DSC_6943 (Kopiowanie)

Dlaczego matcha jest tak wyjątkowa? – właściwości zielonej herbaty w proszku

1.✅Niezwykle silny antyoksydant – przywraca równowagę💆‍♀️ w organizmie poprzez „wymiatanie” wolnych rodników (odpowiedzialnych za stan zapalny w organizmie) i trwale wspomaga układ odpornościowy, jednocześnie spowalniając proces starzenia. W skali ORAC określającej pojemność antyoksydacyjną m.in. warzyw i owoców❗, matcha zajmuje szlachetne PIERWSZE MIEJSCE❗. Przede wszystkim zawiera mnóstwo katechin – przeciwutleniaczy zmniejszających ryzyko miażdżycy, a także działających przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, a także obniżających poziom cholesterolu we krwi, chronią skórę i działają przeciwnowotworowo.💛😉

✅❗✅Dla porównania jeden z ich związków jest 100 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż nasza słynna witamina C🍋

2.✅Zwiększenie poziomu energii– podobnie jak kawa, matcha podnosi poziom energii🏃‍♀️ i koncentracji jednak cały proces przebiega kompletnie inaczej: poziom energii może utrzymywać się aż do 6h😲❗ po jej spożyciu, nie występują skutki uboczne takie jak nadpobudliwość, nerwowość czy wysokie ciśnienie, a także nie występuje efekt „odpływu energii” jak to często dzieje się po spożyciu kawy – poczucie energii po matchy jest stabilniejsze.✅

3.✅Poprawa pamięci i koncentracji – dzięki zawartości L-teaniny, wpływa korzystnie na poziom dopaminy i serotoniny, które są kluczowe do dobrego samopoczucia oraz funkcjonowania układu nerwowego. Jak powszechnie wiadomo, niedobór serotoniny skutkuje obniżonym nastrojem, a nawet depresją, natomiast niedobór dopaminy wiąże się z obniżeniem motywacji do działania, uczenia się czy też poznawania.

4.✅Wspomaganie metabolizmu – mówi się także o odchudzających właściwościach matchy. Dzieje się to za sprawą katechin, które zwiększają wydatki energetyczne organizmu i przyspieszają spalanie tłuszczu nawet 4-krotnie.

PS. Jako że jest to sproszkowana herbata to jej 1 filiżanka odpowiada aż 10 filiżankom naparu ze zwykłej liściastej herbaty!❗

Jak przygotować swoją matchę?🍵

Do przygotowania matchy tradycyjnie wykorzystuje się czarkę matchawan), bambusową trzepaczkę (chasen) oraz bambusową łyżeczkę (chashaku), jednak jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę z matchą i nie jesteście jeszcze całkowicie do niej przekonani, to możecie przygotować ją z użyciem zwykłej łyżeczki i trzepaczki w miseczce, wymieszać w słoiku (tutaj świetne zobrazowanie tego sposobu😄), bądź w blenderze lub też użyć elektronicznego spieniacza do mleka.


▶Do czarki/miseczki należy wsypać 1 łyżeczkę matchy, po czym zalać ją gorącą wodą. Następnie wymieszać chasenem, elektrycznym spieniaczem lub trzepaczką aż do powstania gęstej pianki (ok. 30 sekund). Dzięki temu rozdrobnicie cały proszek, wypijecie całą zawartość liści i wyeliminujecie ryzyko grudek (które mogą być nieprzyjemne w smaku). Następnie można dolać jeszcze trochę gorącej wody w zależności, jak bardzo intensywny smak chce się uzyskać.

❗❗❗Bardzo ważne jest, aby nie zalewać matchy wrzącą wodą, ponieważ straci wszystkie cenne właściwości. Najlepiej odstawić ugotowaną wodę na parę minut tak, aby nadal była gorąca ale nie wrząca (ok.80 C).

Chcielibyście dowiedzieć się więcej o matchy? O jej rodzajach i formach wykorzystania?

Bibliografia:

  1. “Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013
  2. “The Effects of Green Tea Consumption and Resistance Training on Body Composition and Resting Metabolic Rate in Overweight or Obese Women”, Journal of Medicinal FoodVol. 16, No. 2
  3. „The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet.”. „Food & Function” 2016 Jan;7(1):294-300
  4. https://moyamatcha.com/japonska-zielona-herbata-moya-matcha/wlasciwosci-matchy/

#matcha #moyamatcha #zielona #herbata #herbatajapońska #antyoksydanty #wiemcojem #zdrowie #zdrowystylżycia #jemyzglowa #picie #pijęherbatę #matchatime #kawa #depresja #energia #koncentracja #jemyzgłową #katechiny #pamięć #odchudzanie #fit #Japonia #orac #starzenie #alternatywakawy #dietetyka #żywienie #wiedza #zdroweodżywianie #zielonomi #jemy_z_głową

Udostępnij: