Wszystko co musisz wiedzieć o zespole jelita drażliwego – jak przetrawić IBS?
Cierpisz na problemy żołądkowo-jelitowe? Doskwierają Ci wzdęcia, bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku a wizyty w toalecie kończą nie biegunką lub zaparciami? Zastanów się, czy nie cierpisz na zespół jelita drażliwego!
Co to jest zespół jelita drażliwego?
Zespół jelita nadwrażliwego (ZJD/ z ang.IBS) jest przewlekłym i nawracającym zaburzeniem czynnościowym jelit ujawniającym się bólami brzucha związanymi z wypróżnieniami oraz zmianą konsystencji lub częstości oddawania stolca.
IBS wpływa w istotny sposób na obniżenie komfortu życia pacjentów, ale nie wpływa na czas przeżycia i nie wiąże się też z groźnymi powikłaniami.
Dlaczego ja? Skąd wziął się u mnie IBS?
NIE MA JEDNOZNACZNEJ PIERWOTNEJ PRZYCZYNY zespołu jelita drażliwego- jest to schorzenie idiopatyczne (tzw. „model biopsychosocjalny”), na które składają się zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, zaburzenia hormonalne i psychoemocjonalne (bardzo duża rola!), stosowanie antybiotyków i przebyte infekcje jelitowe, a także nieprawidłowa dieta.
„Ja mam biegunki”…”A ja mam zaparcia”…”Serio? Ja mam to i to!”
No właśnie…Zespół jelita drażliwego możemy podzielić na kilka rodzajów, w zależności od konsystencji stolca, jaka przeważa podczas wypróżnień.
ZJD może mieć postać:
- Biegunkową – luźne i wodniste stolce to >25% wypróżnień, a twarde grudkowate stolce stanowią <25% wypróżnień
- Zaparciową – twardy i grudkowaty stolec to >25% wypróżnień, a luźne stolce to <25%
- Mieszaną – twardy i grudkowaty stolec to >25% wypróżnień, a kolejne <25% to luźne i wodniste stolce
- Nieokreśloną – trudną do przyporządkowania do którejś z kategorii z uwagi na dużą nieregularność i zmienność
Czy to aby na pewno IBS?
Zespół jelita drażliwego to jednostka niezwykle trudna do zdiagnozowania z uwagi na fakt, że nie ma jednoznacznych markerów ułatwiających rozpoznanie, badania diagnostyczne też nie dają jednoznacznej odpowiedzi.
Diagnoza polega na różnicowaniu tej choroby od innych schorzeń , które mogą dotknąć jelita, takich jak celiakia, nietolerancja fruktozy/laktozy, alergie pokarmowe, choroba Leśniowskiego-Crohna, czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W diagnostyce pomagają specyficzne objawy, dzięki którym można wykluczyć niektóre z tych schorzeń.
Jednak jeżeli występuje u Ciebie nawracający ból w obrębie jamy brzusznej (lewe podżebrze/podbrzusze) występujący średnio przynajmniej 1 dzień w tygodniu przez ostatni kwartał oraz co najmniej 2 z wymienionych:
- ból jest związany z wypróżnieniami
- ból jest związany ze zmianą częstotliwości wypróżnień;
- ból jest związany ze zmianą uformowania (konsystencją)
A wszystko to trwa co najmniej od 3 miesięcy to bardzo możliwe że to właśnie IBS.
Charakterystyczną oznaką, jest także to, że objawy ustępują w trakcie snu, także obserwuj swój organizm!
Przy IBS możesz też odczuwać takie objawy jak
- uczucie parcia i niepełnego wypróżnienia
- uczucie rozpierania w podbrzuszu, wzdęcia
- dyspepsja, wymioty, uczucie zalegania pokarmu w żołądku, odbijanie
- nadwrażliwość układu moczowego (nocne oddawanie moczu, częste i naglące oddawanie moczu)
- obecność śluzu w stolcu
- nadmierne oddawanie gazów
- wczesne uczucie pełności po posiłku
- Uczucie zmęczenie, niepokoju
ALE!
Jeśli dodatkowo pojawia się krew w stolcu, spadek masy ciała, stany podgorączkowe czy niedokrwistość to koniecznie skieruj się do lekarza w celu wykonania dodatkowych badań!
Jak leczyć zespół jelita drażliwego?
Terapia zespołu jelita drażliwego może obejmować wiele aspektów: dietę, psychoterapię, farmakoterapię, probiotykoterapię i wdrożenie aktywności fizycznej.
Podstawę stanowi dieta – tzw. Dieta low FODMAP, która odpowiednio prowadzona, pomaga aż w >70% przypadków! Jest to plan żywieniowy wykluczający produkty bogate w fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole – to grupa krótkołańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu osmotycznym, które wywołują niepożądane objawy. Zaliczamy do nich:
- fruktozę (występującą głównie w owocach, miodzie, słodyczach w formie syropu glokozowo-fruktozowego)
- laktozę (występującą głównie w produktach mlecznych)
- fruktany (występujące głównie w pszenicy, czosnku, cebuli)
- galaktany (występujące głównie w roślinach strączkowych)
- poliole (m.in. mannitol, sorbitol, ksylitol)
Taka dieta dzieli się na 3 fazy: eliminacji (2-6 tygodni), reintrodukcji (6-8 tygodni) i personalizacji diety.
Oprócz niej, często włącza się probiotyki, w celu wyrównania zaburzeń mikroflory jelitowej które są nieodzownym elementem IBS. Warto postawić na takie szczepy jak:
– Bifidobacterium bifidum MIMBb75 – Bifidobacterium infantis 35624
– Bifidobacterium lactis
– Lactobacillus acidophilus SDC 2012, 2013
– Lacidobacillus plantarum 299v
To co TRZEBA ZAPAMIĘTAĆ to to, że nie wolno na własną rękę rezygnować z produktów bogatych w gluten, ponieważ utrudnia to diagnostykę różnicową w kierunku celiakii, która ma bardzo podobne objawy co IBS!
Jako że ogromną rolę w rozwoju o przebiegu IBS ma stan psychiczny, to w trakcie terapii należy zadbać o komfort psychiczny i redukcję stresu z zastosowaniem takich technik jak techniki relaksacji, medytacja, mindfullness a nawet terapia poznawczo-behawioralna, które mają udowodnione naukową korzystne działanie na redukcję objawów IBS i poprawę samopoczucia pacjentów.
Także, jeżeli podejrzewasz, że Twoje objawy mogą być oznaką zespołu jelita drażliwego, nie czekaj i skontaktuj się z gastrologiem, wykonaj odpowiednie badania i koniecznie napisz do mnie, abym jak najszybciej mogła zaopiekować się Tobą i pomóc Ci w poprawie jakości i komfortu Twojego życia!
Jeśli ten wpis był dla Ciebie przydatny, zostaw mi proszę komentarz i udostępnij ten artykuł dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena 🙂
Udostępnij: