Wszystko co musisz wiedzieć o zespole jelita drażliwego – jak przetrawić IBS?

Magdalena Ziółek

Wszystko co musisz wiedzieć o zespole jelita drażliwego – jak przetrawić IBS?

Cierpisz na problemy żołądkowo-jelitowe? Doskwierają Ci wzdęcia, bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku a wizyty w toalecie kończą nie biegunką lub zaparciami? Zastanów się, czy nie cierpisz na zespół jelita drażliwego!

Co to jest zespół jelita drażliwego?

Zespół jelita nadwrażliwego (ZJD/ z ang.IBS) jest przewlekłym i nawracającym zaburzeniem czynnościowym jelit ujawniającym się bólami brzucha związanymi z wypróżnieniami oraz zmianą konsystencji lub częstości oddawania stolca.

IBS wpływa w istotny sposób na obniżenie komfortu życia pacjentów, ale nie wpływa na czas przeżycia i nie wiąże się też z groźnymi powikłaniami.

IBS

Dlaczego ja? Skąd wziął się u mnie IBS?

NIE MA JEDNOZNACZNEJ PIERWOTNEJ PRZYCZYNY zespołu jelita drażliwego- jest to schorzenie idiopatyczne (tzw. „model biopsychosocjalny”), na które składają się zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, zaburzenia hormonalne i psychoemocjonalne (bardzo duża rola!), stosowanie antybiotyków i przebyte infekcje jelitowe, a także nieprawidłowa dieta.

„Ja mam biegunki”…”A ja mam zaparcia”…”Serio? Ja mam to i to!”

No właśnie…Zespół jelita drażliwego możemy podzielić na kilka rodzajów, w zależności od konsystencji stolca, jaka przeważa podczas wypróżnień.

ZJD może mieć postać:

  • Biegunkową – luźne i wodniste stolce to >25% wypróżnień, a twarde grudkowate stolce stanowią <25% wypróżnień
  • Zaparciową – twardy i grudkowaty stolec to >25% wypróżnień, a luźne stolce to <25%
  • Mieszaną – twardy i grudkowaty stolec to >25% wypróżnień, a kolejne <25% to luźne i wodniste stolce
  • Nieokreśloną – trudną do przyporządkowania do którejś z kategorii z uwagi na dużą nieregularność i zmienność

Czy to aby na pewno IBS?

Zespół jelita drażliwego to jednostka niezwykle trudna do zdiagnozowania z uwagi na fakt, że nie ma jednoznacznych markerów ułatwiających rozpoznanie, badania diagnostyczne też nie dają jednoznacznej odpowiedzi.

Diagnoza polega na różnicowaniu tej choroby od innych schorzeń , które mogą dotknąć jelita, takich jak celiakia, nietolerancja fruktozy/laktozy, alergie pokarmowe, choroba Leśniowskiego-Crohna, czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W diagnostyce pomagają specyficzne objawy, dzięki którym można wykluczyć niektóre z tych schorzeń.

Jednak jeżeli występuje u Ciebie nawracający ból w obrębie jamy brzusznej (lewe podżebrze/podbrzusze) występujący średnio przynajmniej 1 dzień w tygodniu przez ostatni kwartał oraz co najmniej 2 z wymienionych:

  • ból jest związany z wypróżnieniami
  • ból jest związany ze zmianą częstotliwości wypróżnień;
  • ból jest związany ze zmianą uformowania (konsystencją)

A wszystko to trwa co najmniej od 3 miesięcy to bardzo możliwe że to właśnie IBS.

Charakterystyczną oznaką, jest także to, że objawy ustępują w trakcie snu, także obserwuj swój organizm!

Przy IBS możesz też odczuwać takie objawy jak

  • uczucie parcia i niepełnego wypróżnienia
  • uczucie rozpierania w podbrzuszu, wzdęcia
  • dyspepsja, wymioty, uczucie zalegania pokarmu w żołądku, odbijanie
  • nadwrażliwość układu moczowego (nocne oddawanie moczu, częste i naglące oddawanie moczu)
  • obecność śluzu w stolcu
  • nadmierne oddawanie gazów
  • wczesne uczucie pełności po posiłku
  • Uczucie zmęczenie, niepokoju

ALE!

Jeśli dodatkowo pojawia się krew w stolcu, spadek masy ciała, stany podgorączkowe czy niedokrwistość to koniecznie skieruj się do lekarza w celu wykonania dodatkowych badań!

Jak leczyć zespół jelita drażliwego?

Terapia zespołu jelita drażliwego może obejmować wiele aspektów: dietę, psychoterapię, farmakoterapię, probiotykoterapię i wdrożenie aktywności fizycznej.

Podstawę stanowi dieta – tzw. Dieta low FODMAP, która odpowiednio prowadzona, pomaga aż w >70% przypadków! Jest to plan żywieniowy wykluczający produkty bogate w fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole – to grupa krótkołańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu osmotycznym, które wywołują niepożądane objawy. Zaliczamy do nich:

  • fruktozę (występującą głównie w owocach, miodzie, słodyczach w formie syropu glokozowo-fruktozowego)
  • laktozę (występującą głównie w produktach mlecznych)
  • fruktany (występujące głównie w pszenicy, czosnku, cebuli)
  • galaktany (występujące głównie w roślinach strączkowych)
  • poliole (m.in. mannitol, sorbitol, ksylitol)

Taka dieta dzieli się na 3 fazy: eliminacji (2-6 tygodni), reintrodukcji (6-8 tygodni) i personalizacji diety.

Dieta w IBS

Oprócz niej, często włącza się probiotyki, w celu wyrównania zaburzeń mikroflory jelitowej które są nieodzownym elementem IBS. Warto postawić na takie szczepy jak:

– Bifidobacterium bifidum MIMBb75 – Bifidobacterium infantis 35624

– Bifidobacterium lactis

– Lactobacillus acidophilus SDC 2012, 2013

– Lacidobacillus plantarum 299v

To co TRZEBA ZAPAMIĘTAĆ to to, że nie wolno na własną rękę rezygnować z produktów bogatych w gluten, ponieważ utrudnia to diagnostykę różnicową w kierunku celiakii, która ma bardzo podobne objawy co IBS!

Jako że ogromną rolę w rozwoju o przebiegu IBS ma stan psychiczny, to w trakcie terapii należy zadbać o komfort psychiczny i redukcję stresu z zastosowaniem takich technik jak techniki relaksacji, medytacja, mindfullness a nawet terapia poznawczo-behawioralna, które mają udowodnione naukową korzystne działanie na redukcję objawów IBS i poprawę samopoczucia pacjentów.

Także, jeżeli podejrzewasz, że Twoje objawy mogą być oznaką zespołu jelita drażliwego, nie czekaj i skontaktuj się z gastrologiem, wykonaj odpowiednie badania i koniecznie napisz do mnie, abym jak najszybciej mogła zaopiekować się Tobą i pomóc Ci w poprawie jakości i komfortu Twojego życia!

Jeśli ten wpis był dla Ciebie przydatny, zostaw mi proszę komentarz i udostępnij ten artykuł dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena 🙂

Udostępnij: