Najlepsze muffinki z borówkami na dobry dzień – zawsze wychodzą!
Przedstawiam Was pomysł na szybki deser, który sprawdzi się po prostu ZAWSZE. Tylko 7 składników, z czego większość z nich każdy z nas ma na co dzień w domu. Jedyne o co trzeba zadbać to porcję borówek/jagód, a te właśnie są „w sezonie”!
Czemu właśnie borówki?
1. Bogactwo antyoksydantów, zmniejszających stan zapalny w organizmie
2. Zawartość witaminy C i witamin z grupy B
3. Zmniejszanie ryzyka chorób, w szczególności sercowo-naczyniowych
4. Profilaktyka przeciwnowotworowa
5. Działanie przeciwzapalne, stosowane w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej oraz w przyspieszaniu gojenia śluzówki przewodu pokarmowego
6. Aktywność bakteriobójcza i immunostymulująca
7. Korzystny wpływ na wzrok
8. Korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową – tzw. „roślinna insulina”
Składniki na najlepsze muffinki z borówkami(12 sztuk):
· Mąka pszenna – 250g (możecie użyć też pełnoziarnistej razowej)
· Jajka – 2 sztuki
· Olej rzepakowy – ok.1/3 szklanki (może być też np. z pestek winogron ale rzepakowy ma najlepszy profil NNKT)
· Słodzidło – u mnie erytrytol – 1 szklanka (ok. 200g) ,możecie użyć też ksylitolu bądź stewii
❗Uwaga: ksylitol jest odrobinę słodszy a stewia ponad 350 razy słodsza od erytrytolu, także warto dodać ich mniej chyba że lubicie bardzo słodkie wypieki)
· Naturalny aromat wanilinowy/ ekstrakt z wanilii – kilka kropel/cynamon – co kto lubi! Oba się sprawdzą
· Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
· Maślanka – ¾ szklanki (jeśli nie macie, możecie użyć mieszanki kefiru i jogurtu, obie wersje się sprawdzają) – jest to ważny element ponieważ nada muffinkom wilgotnej konsystencji
❗Uwaga: Jeśli nie ktoś nie toleruje białek mleka, można zastosować odpowiednio przygotowany napój roślinny: szklankę napoju zakwasić łyżką octu/soku z cytryny – takie połączenie zagęści napój roślinny i stanie się on zamiennikiem dla maślanki
· Borówki/Jagody – 1,5 szklanki
Przygotowanie najlepszych muffinek z borówkami:
❗Ważne! Mieszaj tylko do połączenia się składników –krótko i delikatnie, nie dłużej niż potrzeba! Dzięki temu babeczki będą delikatne i napowietrzone, a nie zbite.
1. Nagrzać piekarnik do 180°C, góra-dół.
2. W jednej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać borówki/jagody i delikatnie wymieszać.
3. W drugiej misce (większej) utrzeć jajka ze słodziłem i aromatem/cynamonem, aż masa zbieleje i podwoi objętość.
4. Do jajecznej masy dodać olej i maślankę/przygotowany napój roślinny.
5. Do mokrych składników dodać suche. Wymieszać delikatnie (tylko do połączenia!).
6. Masę rozlać do foremek na muffiny (możecie wyłożyć formę papilotkami lub ją natłuścić). W nabieraniu ciasta przydaje się łyżka do lodów
7. Piec muffinki przez ok. 20 minut (kontrolujcie czas ponieważ każdy piekarnik jest inny, więc możliwe że będą musiały posiedzieć 5 minut dłużej lub nawet krócej).
8. Udekorować wg uznania Możecie podać je np. z konfiturą jagodową/z owoców leśnych – wystarczy podgrzać mieszankę owoców w garnuszku z ewentualnym dodatkiem słodziła, aż część wody odparuje i masa zgęstnieje. W wersji mniej „fit” i „dietetic” zróbcie polewę z lukru lub zwyczajnie posypcie cukrem pudrem (ale ja Wam tego nie mówiłam!).
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: