Wielkanocny sernik z białą czekoladą i mango 🥭
Już najwyższy czas na świąteczne wypieki prawda?
Może i będą one prawdziwie domowe i spokojne oraz w bardzo kameralnym gronie, ale to nie oznacza, że nie można zadbać o ich aspekt kulinarny! W końcu to z tych malutkich elementów budujemy świąteczną atmosferę 😁. Możemy piec babki, robić domowe majonezy i faszerowane jaja, malować pisanki… i oczywiście możemy PIEC SERNIKI!
Oto przykład na cudownie świąteczny, wiosenny serniczek.
Lekki i zdrowy – tak żebyśmy nie mieli dodatkowych wyrzutów sumienia, gdy nie do końca będzie nam się chciało iść na spacer po świątecznym obiedzie 😉. A może właśnie kawałek takiego serniczka Was do niego zmotywuje?
❤Łapcie przepis i chwalcie się Waszymi wypiekami! Cudownego gotowania i Wesołych Świąt Wielkanocnych. ❤
Przede wszystkim zadbajcie o swoje zdrowie psychicznie i nie wariujcie – przez te parę dni, nawet jeśli sobie odpuścicie codzienną rutynę i dietę oraz uważanie na kalorie – NIC WAM SIĘ NIE STANIE! A jeżeli chcecie czuć się po prostu dobrze, to wybierzcie się na porządny spacer, lub zróbcie 20 minutowy trening – nie musicie od razu dawać sobie popalić. Jedynie rozruszajcie odrobinę ciało, a od razu odczujecie różnicę w nastroju i samopoczuciu!
A po świętach wszyscy wrócimy do naszej domowej codzienności, rytuałów i ciężkich treninigów 😊
Teraz dajcie sobie spokój na parę dni, zrelaksujcie się i przez chwilę nie myślcie o kaloriach.
Myślcie o zdrowiu 😎, a będzie Wam ono zawsze towarzyszyć, na dobre i na złe!
Składniki:
Spód:
- Płatki owsiane – 100 g
- Daktyle suszone – 10-15 sztuk
- Prawdziwe kakao – 2 łyżki
- Olej rzepakowy –2 łyżki
+ woda z namaczania daktyli
Przygotowanie:
1. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Wszystkie składniki zblendować, dodając odrobinę wody z namaczania daktyli w razie potrzeby, tak aby masa się kleiła.
2. Tortownicę (średnica ok. 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy dno tortownicy przygotowaną masą i odstawiamy na bok.
Masa:
- Twaróg sernikowy – 500 g (1/2 kubełka)
- Śmietana 18% – ok. 50-60 g
- Jogurt typu skyr – ½ opakowania (ok. 80 g)
- Jaja – 4 sztuki
- Stewia – ok. ¼ szklanki lub mniej (zależy jak bardzo słodkie desery lubicie)
- Ekstrakt waniliowy (prawdziwy!)/Aromat waniliowy – 3-4 krople
- Biała czekolada – 180 g (2 tabliczki)
- Mąka ziemniaczana – 4 łyżki
Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 C.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg zmiksować w dużej misce. Następnie dodać: jaja (po jednym), potem mąkę, następnie rozpuszczoną czekoladę, śmietanę, słodzidło oraz wanilię na koniec.
3. Masę wylać na spód. Włożyć do piekarnika na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec kolejne 30-40 minut. Po 30 minutach sprawdzić patyczkiem –jeżeli jest suchy to wyłączyć piekarnik i powoli studzić nie uchylając drzwiczek. Po około 10 minutach uchylić delikatnie drzwiczki i chłodzić kolejne 5-10 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i schłodzić, ewentualnie później wstawić do lodówki.
Mus:
- 450 g pulpy z mango
- 3 łyżki soku z cytryny
- 15 g żelatyny
Przygotowanie:
1. Pulpę z mango wymieszać z sokiem z cytryny. Żelatynę zalać odrobiną ciepłej (nie gorącej!) wody, odstawić na chwilę do napęcznienia po czym wymieszać, tak żeby się rozpuściła, ewentualnie dodając odrobinę cieplejszej wody.
2. 2-3 łyżki pulpy wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, po czym dodać do reszty pulpy.
3. Pozostawić na 10-15 minut, sprawdzając czy masa zaczyna gęstnieć – jak już zauważycie że coś zaczyna się dziać to należy przelać mus na upieczony sernik.
Udekorować listkami mięty/daktylami.
Mmmmm…będzie pysznie!
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: