Wegetariański omlet curry z dynią, grzybami i papryką

Magdalena Ziółek

Wegetariański omlet curry z dynią, grzybami i papryką

IMG_0962

Mam dla Was coś obłędnie dobrego i jesiennego! Takie dania sprawiają że jesienne poranki nie wydają się już takie straszne! Na dodatek, ten omlet może stać się również Twoją wspaniałą kolacją!😃

Jest sycący, pełen warzyw i witamin, kolorowy i cudownie aromatyczny, dzięki curry! To naprawdę duża porcja, także spokojnie możecie się nią z kimś podzielić albo po prostu zredukować ilość składników na farsz 😉

Miałam już w lodówce upieczoną dynię Hokkaido oraz świeże grzyby z lasu toteż nie mogłam sobie odmówić takiego połączenia 😊 Mam nadzieję, że Wy również je pokochacie!

Użyłam grillowanej papryki marynowanej w oliwie, czosnku i pietruszce, ale jeśli takiej nie macie to spokojnie wykorzystajcie świeżą paprykę i dajcie do farszu duuużo pietruszki i czosnku! Powstanie nieziemski aromat!

Jeżeli lubicie dynię to koniecznie zajrzyjcie po przepis na tartę z dynią, a jeżeli kochacie śniadania z jajami to spróbujcie tortilli lub jajecznych muffinów!

Z kolei jeżeli wolicie śniadania na słodko to nie może Was ominąć ta rozgrzewająca owsianka lub energetyzujący Bowl z matchą!

Składniki na wegetariański omlet curry z dynią, grzybami i papryką:

  • Jaja – 2 sztuki
  • Mąka owsiana – 1 czubata łyżka (możesz użyć swojej ulubionej mąki)
  • Cebula szalotka – ½ sztuki
  • Curry, sól, pieprz

Składniki na farsz do omletu:

  • Dynia – ok.100g
  • Grzyby leśne – duża garść
  • Papryka (u mnie marynowana z czosnkiem, oliwą z oliwek i pietruszką) – 3-4 kawałki – możesz użyć świeżej
  • Mozzarella – 3 plastry
  • Cebula szalotka – ½ sztuki
  • Roszponka – garść
  • Curry, kurkuma, sól, pieprz, pietruszka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Sos: jogurt naturalny 2 łyżki , pieprz szczypta, szczypta curry

Przygotowanie wegetariańskiego omletu curry z dynią, grzybami i papryką:

  1. Jaja roztrzepać i wymieszać dokładnie z mąką, odrobiną soli, pieprzu, curry i posiekaną szalotką.
  2. Upieczoną bądź ugotowaną dynię pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Grzyby opłukać, oczyścić, osuszyć i pokroić na plasterki. Połowę szalotki posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, wrzucić szalotkę i zeszklić, dodając sól, pieprz, curry i kurkumę. Dokładnie wymieszać i dorzucić paprykę, grzyby i dynię. Przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez chwilę, zamieszać i dalej dusić uważając aby nie przypalić masy.
  4. W międzyczasie dodać mozzarellę, aby się rozpuściła. Doprawić do smaku.
  5. Gdy warzywa i grzyby odpowiednio zmiękną zdjąć do miseczki a na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i wylać masę jajeczną. Przykryć patelnię pokrywką i czekać aż dół ładnie się zetnie.
  6. Następnie przewrócić omlet na drugą stronę (np. za pomocą talerza) i smażyć dalej na małym ogniu. Dodać farsz. Na wierzch można jeszcze dołożyć roszponki.
  7. Złożyć omlet na patelni na pół i jeszcze chwilę podgrzewać.
  8. W międzyczasie przygotować sos: jogurt wymieszać z przyprawami.
  9. Wyłożyć omlet na talerz i polać sosem oraz udekorować pietruszką.

Smacznego Kochani!

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: