Tortilla na śniadanie🌯!

Magdalena Ziółek

Tortilla na śniadanie🌯!

Kto powiedział, że pasuje tylko do zwijania obiadowych wrapów lub quesadilli?�

Postanowiłam zainspirować się pewną cudowną brytyjską autorką książek kucharskich, która stanowi poniekąd dla mnie smak dzieciństwa. Nie starczy słów na to, jak cudowne dania potrafi stworzyć i ile serca 🧡wkłada w każde z nich!

W poszukiwaniu czegoś szybkiego na śniadanie, jednak odmiennego od naszych typowych śniadań w stylu owsianki, jajecznicy, omletów, czy też kanapek, wpadłam na TORTILLĘ. Lubię proste rozwiązania, które jednocześnie mogę na wiele sposobów urozmaicać i modyfikować, w zależności od tego co aktualnie mam w lodówce. To jest jeden z nich.❗ Przedstawię Wam tutaj wersję całkowicie bazową, która sama w sobie i swojej prostocie jest przepyszna, jednak tak jak mówię: dodawajcie do niej co tylko dusza (i żołądek) zapragnie i stwórzcie ją na swój własny unikalny sposób💛🥰 .

TORTILLA ŚNIADANIOWA Z JAJKIEM

Przepis teoretycznie jest na 1 osobę, ale ja nie byłam w stanie zjeść tego sama. Zależy też ile dodatków umieścicie w środku 😄Polecam dorzucić dużo różnorodnych dodatków np. suszone pomidory, awokado🥑, pomidorki cherry🍅, papryka – im bardziej kolorowo, tym zdrowiej! To samo z przyprawami – ja użyłam pieprzu, oregano, papryczki chilli i odrobiny soli, jednak inwencja należy do Was.

✅Składniki:

· Tortille pszenne ( polecam wersję pełnoziarnistą, ja akurat miałam pod ręką pszenną) – 2 sztuki

· Oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżeczki

· Jajka wiejskie – 3 sztuki

· Szynka wieprzowa dobrej jakości ( na co dzień unikam czerwonego mięsa, ale miałam w lodówce świeżutki kawałek ze sprawdzonego źródła na wsi, także zrobiłam wyjątek 😏 )

· Ser żółty królewski (użyłam takiego w plastrach, Wy możecie kupić też w kostce i zetrzeć, będzie bardziej efektownie!) – 3 plastry

· Sól, pieprz, oregano, papryka chilli

Dodatkowo: młode liście, pomidor, łyżka ketchupu (w tym okresie warto go spożywać, ponieważ pomidory nie mają jeszcze takiej wartości a przetwory pomidorowe zawierają dużo likopenu, czyli przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny w organizmie)

▶Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wlać łyżeczkę oliwy do płytkiego, okrągłego naczynia żaroodpornego (ja użyłam patelni), natłuścić lekko dno i boki (możecie to zrobić np. za pomocą pędzla).

2. Wyłożyć naczynie tortillą, tak aby utworzyła „miseczkę”. Włożyć szynkę, wbić jajka, oprószyć je odrobiną soli i pieprzu. Posypać wszystko serem żółtym ( u mnie 2 plastry) i oregano ( u mnie duuużo).

3. Nasmarować drugą tortillę oliwą z oliwek i przykryć nią nadzienie (ułożyć natłuszczoną stroną do dołu). Ścisnąć brzegi i docisnąć tortille do dnia. Posypać pozostałym serem ( u mnie 1 plaster) i oprószyć papryczką chilli.

4. Zapiekać około 15 minut (jajka powinny się ściąć, ser rozpuścić a brzegi tortilli zarumienić).

5. Zapieczoną tortillę podałam z młodymi liśćmi, połową pomidora (jeszcze ostatnie z ogródka babci!) i odrobiną ketchupu.

Zajmie Wam to niecałe 25 minut także warto!

#śniadanie #szybkie #fit #pomysł #na #śniadanko #jemyzgłowa #gotowanie #zdrowie #wiemcojem #jemyzglowa #dieta #redukcja #przepis #zdrowe #jedzenie #jemzdrowo #odżywianie #wiedza #żywienie #jaja #jajka #zdrowoikolorowo #tortilla #pyszne #jemy_z_glowa

Udostępnij: