Wiem, że już nie mogliście doczekać się tego przepisu więc wykorzystując nadchodzący weekend, wrzucam Wam genialny pomysł na osłodzenie sobie tych kilku najbliższych dni.
Wiecie co jest w nim cudowne? Oprócz uwielbianego przez nasz mózg połączenia słodkości i tłustego? Jest PROSTE i NIE WYMAGAJĄCE! A warto skorzystać jeszcze z naszych ukochanych BORÓWEK.
Dla tych, którym kalorie nie są straszne, polecam dorzucić parę ulubiony czekoladek (u mnie wygrało Kinder Chocolate bo miałam pod ręką, wpasowały się idealnie😍😅 – tak, wiem, jestem dietetykiem i nie powinnam namawiać do “złego”, ale każdy z nas ma czasem taki dzień, że chce sobie odpuścić i po poszaleć).
Łapcie przepis i rozkoszujcie się nadchodzącym weekendem!
*Jeżeli chcecie ograniczyć kalorie to zastąpcie cukier ksylitolem bądź erytrytolem ale pamiętajcie że trzeba ich wtedy dodać więcej!
Składniki na tartę z serkiem mascarpone, borówkami i czekoladkami :
Ciasto kruche:
-mąka ( ja użyłam pszennej,ale możecie wymieszać bezglutenowe takie jak ryżowa, owsiana bezglutenowa, czy ziemniaczana lub kukurydziana) – 250 g
-masło – 150 g
-jajko- 1 sztuka
-cukier – 3 łyżki
Masa:
-mascarpone 130 g
-śmietanka 30% – 250 ml
-cukier – 2 łyżki
Dekoracja:
-borówki – duuuużo (u mnie ok. 400 g)
-gorzka czekolada – 3 kostki
-ulubione czekoladki (u mnie Kinder Chocolate)- 2/3 sztuki
Przygotowanie tarty z serkiem mascarpone, borówkami i czekoladkami :
1.Zimne masło wymieszać z mąką, siekając szybko na drobne kawałki. Dodać jajko i cukier i szybko zagnieść ciasto.
2. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schować do zamrażalnika na 20-30 minut. Potem rozwałkować na placek i wyłożyć formę posmarowaną masłem (u mnie foremka ok. 26 cm). Nakłuć widelcem.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut aż się ładnie zarumieni.
4. W międzyczasie przygotować masę: zmiksować w misce mascarpone ze śmietanką i cukrem na gęsty krem (nie miksować zbyt długo! tylko do momentu uzyskania gęstej konsystencji).
5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika schłodzić i wyłożyć przygotowaną masą.
6. Udekorować borówkami, startą czekoladą iiii czekoladkami 🤩. Wstawić do lodówki, aby się schłodziło.
Gotowe!
Smacznego kochani i miłego dnia!☀🙏
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))