Tarta z serkiem mascarpone, borówkami i czekoladkami – ciasto na TE DNI…i nie tylko
Wiem, że już nie mogliście doczekać się tego przepisu więc wykorzystując nadchodzący weekend, wrzucam Wam genialny pomysł na osłodzenie sobie tych kilku najbliższych dni.
Wiecie co jest w nim cudowne? Oprócz uwielbianego przez nasz mózg połączenia słodkości i tłustego? Jest PROSTE i NIE WYMAGAJĄCE! A warto skorzystać jeszcze z naszych ukochanych BORÓWEK.
Dla tych, którym kalorie nie są straszne, polecam dorzucić parę ulubiony czekoladek (u mnie wygrało Kinder Chocolate bo miałam pod ręką, wpasowały się idealnie😍😅 – tak, wiem, jestem dietetykiem i nie powinnam namawiać do “złego”, ale każdy z nas ma czasem taki dzień, że chce sobie odpuścić i po poszaleć).
Łapcie przepis i rozkoszujcie się nadchodzącym weekendem!
*Jeżeli chcecie ograniczyć kalorie to zastąpcie cukier ksylitolem bądź erytrytolem ale pamiętajcie że trzeba ich wtedy dodać więcej!
Składniki na tartę z serkiem mascarpone, borówkami i czekoladkami :
Ciasto kruche:
-mąka ( ja użyłam pszennej,ale możecie wymieszać bezglutenowe takie jak ryżowa, owsiana bezglutenowa, czy ziemniaczana lub kukurydziana) – 250 g
-masło – 150 g
-jajko- 1 sztuka
-cukier – 3 łyżki
Masa:
-mascarpone 130 g
-śmietanka 30% – 250 ml
-cukier – 2 łyżki
Dekoracja:
-borówki – duuuużo (u mnie ok. 400 g)
-gorzka czekolada – 3 kostki
-ulubione czekoladki (u mnie Kinder Chocolate)- 2/3 sztuki
Przygotowanie tarty z serkiem mascarpone, borówkami i czekoladkami :
1.Zimne masło wymieszać z mąką, siekając szybko na drobne kawałki. Dodać jajko i cukier i szybko zagnieść ciasto.
2. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schować do zamrażalnika na 20-30 minut. Potem rozwałkować na placek i wyłożyć formę posmarowaną masłem (u mnie foremka ok. 26 cm). Nakłuć widelcem.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut aż się ładnie zarumieni.
4. W międzyczasie przygotować masę: zmiksować w misce mascarpone ze śmietanką i cukrem na gęsty krem (nie miksować zbyt długo! tylko do momentu uzyskania gęstej konsystencji).
5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika schłodzić i wyłożyć przygotowaną masą.
6. Udekorować borówkami, startą czekoladą iiii czekoladkami 🤩. Wstawić do lodówki, aby się schłodziło.
Gotowe!
Smacznego kochani i miłego dnia!☀🙏
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: