JemyzG艂ow膮

Tarta z serkiem mascarpone, bor贸wkami i czekoladkami – ciasto na TE DNI…i nie tylko

Dietetyk Magdalena Zi贸艂ek

Dietetyk Magdalena Zi贸艂ek

Jestem licencjonowanym dietetykiem z wy偶szym wykszta艂ceniem, kt贸ry pomo偶e Ci zmieni膰 swoje nawyki 偶ywieniowe i zadba膰 o swoje cia艂o oraz spokojny umys艂.

Tarta z serkiem mascarpone, bor贸wkami i czekoladkami – ciasto na TE DNI…i nie tylko

Wiem, 偶e ju偶 nie mogli艣cie doczeka膰 si臋 tego przepisu wi臋c wykorzystuj膮c nadchodz膮cy weekend, wrzucam Wam genialny pomys艂 na os艂odzenie sobie tych kilku najbli偶szych dni.

Wiecie co jest w nim cudowne? Opr贸cz uwielbianego przez nasz m贸zg po艂膮czenia s艂odko艣ci i t艂ustego? Jest PROSTE i NIE WYMAGAJ膭CE! A warto skorzysta膰 jeszcze z naszych ukochanych BOR脫WEK.

IMG_7771

Dla tych, kt贸rym kalorie nie s膮 straszne, polecam dorzuci膰 par臋 ulubiony czekoladek (u mnie wygra艂o Kinder Chocolate bo mia艂am pod r臋k膮, wpasowa艂y si臋 idealnie😍😅 – tak, wiem, jestem dietetykiem i nie powinnam namawia膰 do “z艂ego”, ale ka偶dy z nas ma czasem taki dzie艅, 偶e chce sobie odpu艣ci膰 i po poszale膰).

艁apcie przepis i rozkoszujcie si臋 nadchodz膮cym weekendem!

*Je偶eli chcecie ograniczy膰 kalorie to zast膮pcie cukier ksylitolem b膮d藕 erytrytolem ale pami臋tajcie 偶e trzeba ich wtedy doda膰 wi臋cej!

Sk艂adniki na tart臋 z serkiem mascarpone, bor贸wkami i czekoladkami :

Ciasto kruche:

-m膮ka ( ja u偶y艂am pszennej,ale mo偶ecie wymiesza膰 bezglutenowe takie jak ry偶owa, owsiana bezglutenowa, czy ziemniaczana lub kukurydziana) – 250 g

-mas艂o – 150 g

-jajko- 1 sztuka

-cukier – 3 艂y偶ki

Masa:

-mascarpone 130 g

-艣mietanka 30% – 250 ml

-cukier – 2 艂y偶ki

Dekoracja:

-bor贸wki – duuuu偶o (u mnie ok. 400 g)

-gorzka czekolada – 3 kostki

-ulubione czekoladki (u mnie Kinder Chocolate)- 2/3 sztuki

Przygotowanie tarty z serkiem mascarpone, bor贸wkami i czekoladkami :

1.Zimne mas艂o wymiesza膰 z m膮k膮, siekaj膮c szybko na drobne kawa艂ki. Doda膰 jajko i cukier i szybko zagnie艣膰 ciasto.

2. Uformowa膰 z niego kul臋, owin膮膰 foli膮 spo偶ywcz膮 i schowa膰 do zamra偶alnika na 20-30 minut. Potem rozwa艂kowa膰 na placek i wy艂o偶y膰 form臋 posmarowan膮 mas艂em (u mnie foremka ok. 26 cm). Nak艂u膰 widelcem.

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut a偶 si臋 艂adnie zarumieni.

4. W mi臋dzyczasie przygotowa膰 mas臋: zmiksowa膰 w misce mascarpone ze 艣mietank膮 i cukrem na g臋sty krem (nie miksowa膰 zbyt d艂ugo! tylko do momentu uzyskania g臋stej konsystencji).

5. Ciasto po wyj臋ciu z piekarnika sch艂odzi膰 i wy艂o偶y膰 przygotowan膮 mas膮.

6. Udekorowa膰 bor贸wkami, start膮 czekolad膮 iiii czekoladkami 🤩. Wstawi膰 do lod贸wki, aby si臋 sch艂odzi艂o.

Gotowe!

Tarta zbli偶enie

Smacznego kochani i mi艂ego dnia!☀🙏

Je艣li podoba艂 Ci si臋 ten wpis i chcia艂by艣 pokaza膰 mi, 偶e doceniasz moj膮 prac臋, prosz臋 zostaw mi komentarz lub udost臋pnij ten post dalej 馃檪

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udost臋pnij:

Facebook
Email

Polecane posty: