Świąteczne pierogi na słodko – z suszonymi śliwkami i cynamonem 🥟🎄
Te pierogi są mega świąteczne🎄 i z pewnością w żadną porę roku nie będą smakować tak jak TERAZ.

Suszone śliwki, cynamon, miód…Takie proste i pyszne! Koniecznie spróbujcie. Pierogi w zupełnie innym wydaniu – na słodko. Może do samego barszczu się nie nadadzą, ale za to z jogurtem i miodem będą smakować obłędnie.
❤️Pierwszy raz poszalałam z pierogami świątecznymi na słodko i jestem z nich dumna. Mam nadzieję że Wy również będziecie 🙂
✅Składniki na świąteczne pierogi:
Mąka pszenna – 450g
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Woda gorąca (nie wrząca) – 250-300ml
❇️Farsz na świąteczne pierogi:
Suszone śliwki – 400g
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa szczypta
Kardamon szczypta
Masło – 10g
Miód – 1 łyżka
➡️Przygotowanie świątecznych pierogów:
Suszone śliwki namoczyć w ciepłej wodzie (chyba że są dostatecznie miękkie i nie trzeba). Zmielić je z przyprawami. Rozgrzać na patelni masło, dodać masę śliwkową i podsmażyć chwilę. Wyłączyć ogień, odstawić aż lekko ostygnie i dodać miód. Wymieszać.
🥟Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z olejem i gorącą wodą, wyrobić ciasto i odstawić na chwilę w misce przykryte szmatką. Po 10 minutach rozwałkować cienko i wycinać szklanką okręgi.
🥟Faszerować łyżką masy śliwkowej i dokładnie sklejać. Gotować 5-7 minut, w lekko osolonej wodzie aż wypłyną. Zjeść z jogurtem i miodem, albo odrobiną masła i cukru.

Jak Wam się podoba? Team klasyka czy spróbujecie? ☺️
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego! Wesołych Świąt!🎄
Magdalena :))
Udostępnij: