Super prosty mus czekoladowy

Magdalena Ziółek

Super prosty mus czekoladowy

Bo wszyscy kochamy CZEKOLADĘ ❤🍫

Mus czekoladowy

Szukałam czegoś prostego i czekoladowego, bez nadmiaru składników, ale puszystego. W końcu ile można jeść brownie albo owsiankę czekoladową…

Zamarzył mi się mus czekoladowy, ale bez ubijania śmietany kremówki, masła i mnóstwa cukru. Tylko jak tu zrobić czekoladę w wersji fit? Cóż, jeśli chodzi o kalorie, to nie liczcie na cud, bo tabliczka gorzkiej czekolady sama w sobie ma już ok. 560 kcal. Ale zawsze możemy podziałać na polu zdrowotnym, czyli:

  • Zredukować tłuszcze nasycone (śmietana i masło)
  • Usunąć cukry proste (cukier)
  • Dodać więcej białka, aby taki deser nie był tylko słodką przekąską ale pełnowartościowym „posiłkiem” w którym mamy i zdrowe tłuszcze (kakao), i białko (skyr) i trochę węglowodanów. Stąd też dodatek jogurtu skyr, bo nie zawiera on już dodatkowych tłuszczów, których wystarczająco mamy w tłuszczu kakaowym w czekoladzie, a odznacza się wysoką zawartością białka.

Aby urozmaicić nasz deserek, możemy dodać jeszcze więcej składników mineralnych poprzez migdały, daktyle i oczywiście świeże lub mrożone owoce (ja wybrałam jagodowe bo świetnie tutaj pasują a są źródłem bezcennych antyoksydantów!.

I tak oto powstał mój mus.

Jeżeli przyzwyczajeni jesteście do smaku gorzkiej czekolady to jak najbardziej możecie zamiast deserowej, użyć takiej o zawartości kakao 90%, i np. dać więcej erytrytolu bądź ksylitolu. A jeżeli aż tak nie przejmujecie się kaloriami to możecie poszaleć jeszcze z prawdziwym miodem ze sprawdzonej pasieki – kolejna bomba zdrowotna!

Składniki (4 porcje):

Deserowa czekolada – 1,5 tabliczki (150g)

Jaja – 2 sztuki (z wolnego wybiegu)

Jogurt typu skyr – 1 opakowanie (150g)

Ksylitol/erytrytol – 1 łyżka

+ mielone migdały – wg uznania (u mnie 2 łyżki)

Dekoracje:

+ daktyle (suszone/świeże)

+maliny/truskawki/borówki

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w większym garnku zagotować wodę, mniejszy garnek umieścić w dużym, nad gotującą się wodą i wrzucić do niego połamaną czekoladę).
  2. Rozdzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzeć mikserem razem ze zmiksowanym na proszek słodziłem (ksylitol/erytrytol)
  4. Osobno ubić białka na sztywną pianę.
  5. Gdy czekolada przestygnie, ale nadal będzie płynna dodawać ją powoli do utartych żółtek, zmiksować. Następnie dodać skyr i ponownie dokładnie wymieszać. Jeżeli chcecie i lubicie możecie jeszcze do masy dosypać mielone migdały i wymieszać.
  6. Na koniec delikatnie, za pomocą szpatułki, dodawać ubite białka i ostrożnie połączyć obie masy.
  7. Przełożyć do słoiczków/miseczek, włożyć do lodówki na ok. 2h, a po wyjęciu udekorować wedle fantazji 😍

Wartość odżywcza w 1 porcji bez mielonych migdałów i dodatków:tak DSC1417 (Kopiowanie)

Kalorie: 270 kcal

Białko: 10g

Tłuszcz: 13,5g

Węglowodany: 29g

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: