Super prosty mus czekoladowy
Bo wszyscy kochamy CZEKOLADĘ ❤🍫
Szukałam czegoś prostego i czekoladowego, bez nadmiaru składników, ale puszystego. W końcu ile można jeść brownie albo owsiankę czekoladową…
Zamarzył mi się mus czekoladowy, ale bez ubijania śmietany kremówki, masła i mnóstwa cukru. Tylko jak tu zrobić czekoladę w wersji fit? Cóż, jeśli chodzi o kalorie, to nie liczcie na cud, bo tabliczka gorzkiej czekolady sama w sobie ma już ok. 560 kcal. Ale zawsze możemy podziałać na polu zdrowotnym, czyli:
- Zredukować tłuszcze nasycone (śmietana i masło)
- Usunąć cukry proste (cukier)
- Dodać więcej białka, aby taki deser nie był tylko słodką przekąską ale pełnowartościowym „posiłkiem” w którym mamy i zdrowe tłuszcze (kakao), i białko (skyr) i trochę węglowodanów. Stąd też dodatek jogurtu skyr, bo nie zawiera on już dodatkowych tłuszczów, których wystarczająco mamy w tłuszczu kakaowym w czekoladzie, a odznacza się wysoką zawartością białka.
Aby urozmaicić nasz deserek, możemy dodać jeszcze więcej składników mineralnych poprzez migdały, daktyle i oczywiście świeże lub mrożone owoce (ja wybrałam jagodowe bo świetnie tutaj pasują a są źródłem bezcennych antyoksydantów!.
I tak oto powstał mój mus.
Jeżeli przyzwyczajeni jesteście do smaku gorzkiej czekolady to jak najbardziej możecie zamiast deserowej, użyć takiej o zawartości kakao 90%, i np. dać więcej erytrytolu bądź ksylitolu. A jeżeli aż tak nie przejmujecie się kaloriami to możecie poszaleć jeszcze z prawdziwym miodem ze sprawdzonej pasieki – kolejna bomba zdrowotna!
Składniki (4 porcje):
Deserowa czekolada – 1,5 tabliczki (150g)
Jaja – 2 sztuki (z wolnego wybiegu)
Jogurt typu skyr – 1 opakowanie (150g)
Ksylitol/erytrytol – 1 łyżka
+ mielone migdały – wg uznania (u mnie 2 łyżki)
Dekoracje:
+ daktyle (suszone/świeże)
+maliny/truskawki/borówki
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w większym garnku zagotować wodę, mniejszy garnek umieścić w dużym, nad gotującą się wodą i wrzucić do niego połamaną czekoladę).
- Rozdzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć mikserem razem ze zmiksowanym na proszek słodziłem (ksylitol/erytrytol)
- Osobno ubić białka na sztywną pianę.
- Gdy czekolada przestygnie, ale nadal będzie płynna dodawać ją powoli do utartych żółtek, zmiksować. Następnie dodać skyr i ponownie dokładnie wymieszać. Jeżeli chcecie i lubicie możecie jeszcze do masy dosypać mielone migdały i wymieszać.
- Na koniec delikatnie, za pomocą szpatułki, dodawać ubite białka i ostrożnie połączyć obie masy.
- Przełożyć do słoiczków/miseczek, włożyć do lodówki na ok. 2h, a po wyjęciu udekorować wedle fantazji 😍
Wartość odżywcza w 1 porcji bez mielonych migdałów i dodatków:
Kalorie: 270 kcal
Białko: 10g
Tłuszcz: 13,5g
Węglowodany: 29g
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: