Spontaniczny sernik na spodzie daktylowym z frużelina wiśniową🍒
Lubicie daktyle? Kochacie serniki? Frużelina wiśniowa kojarzy Wam się z ukochaną babcią? To ciasto spełni Wasze oczekiwania! 😋Powiem Wam szczerze, że był to kompletny domowy spontan. Sprawdziłam, co mam pod ręką i stworzyłam coś na co zwyczajnie miałam ogromną ochotę, a były to jednocześnie właśnie daktyle i słodziutki sernik. Fit? Fit! Zdrowe? Jasne, że tak! Bez masła, bez glutenu, tylko owies, ser i owoce, czyli SAMO ZDROWIE. ✅
Na domową nudę sprawdza się świetnie, a przygotowanie i obserwowanie, jak pięknie rośnie daje mnóstwo satysfakcji!
Przy okazji pomyślałam, że opowiem Wam coś więcej o daktylach, bo mam wrażenie, że jeszcze nie do końca są u nas doceniane. Oprócz tego, że stanowią świetną przekąskę węglowodanową, są składnikiem mnóstwa zdrowych deserów (np. kulki mocy! Wygooglujcie koniecznie!), batonów, ciast, czy nawet domowej nutelli, są także niezwykle odżywczym produktem dla całego naszego organizmu!
Daktyle na zaparcia
Przede wszystkim, daktyle stanowią świetne źródło błonnika (w większości nierozpuszczalnego) – na 100g przypada go około 8g. Co za tym idzie przyczyniają się do poprawy perystaltyki jelit, a także wykazują działanie ochronne przed nowotworami przewodu pokarmowego, w szczególności jelita grubego.
Daktylowy skarbiec antyoksydacyjny
Daktyle są bogactwem antyoksydantów (związków polifenolowych, antocyjanów, karotenoidów, kwasu askorbinowego, selenu), które wykazują silne działanie ochronne przed stanami zapalnymi organizmu, a tym samym chorobami zapalnymi, przewlekłymi schorzeniami i nowotworami. Ich regularne spożycie chroni przed cukrzycą, miażdżycą, czy chorobami serca.
Jeden ze związków antyoksydacyjnych zawarty w daktylach, enzym peroksydaza glutationowa – pełni szczególną rolę prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, tj. stanowi silną ochronę przed infekcjami, a jednocześnie wraz z innymi związkami przyczynia się do łagodzenia nadpobudliwości układu odpornościowego w przypadkach alergii.
Odżywcza moc daktyli
Jeżeli chodzi o wartość odżywczą daktyli, są one głównie źródłem węglowodanów (54,9g/100g świeżych daktyli), natomiast mają małą zawartość białka oraz tłuszczu. Dostarczają ok 314kcal/100g świeżych owoców.
Owoce palmy daktylowej są także świetnym źródłem potasu, magnezu, miedzi oraz selenu – spożycie 100g daktyli spełnia 15% zapotrzebowania na te pierwiastki. Odznaczają się też bardzo korzystnym stosunkiem sodu do potasu (mało sodu – dużo potasu), co sprawia, że są korzystne dla osób cierpiących na nadciśnienie.
✅W skrócie, daktyle wykazują działanie:
· Przeciwnowotworowe, w tym antyangiogenne – oznacza to, że spowalniają rozwój unaczynienia guza
· Przeciwgrzybiczne
· Antybakteryjne
· Przeciwwirusowe
· Immunomodulacyjne
· Przeciwwrzodowe
Dla kogo daktyle są NIEWSKAZANE?
Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, wykazującego właściwości drażniące śluzówkę jelit, nie poleca się ich osobom cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, np. choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), czy zespół jelita drażliwego. Z tego samego względu nie będą zalecane podczas występowania biegunek, ponieważ mogą nasilić dolegliwości.
Jako że owoce te są źródłem dużej ilości węglowodanów prostych, nie powinny ich spożywać osoby w stanie przedcukrzycowym, bądź z cukrzycą typu 2. Powodują one bowiem dość znaczne skoki poziomu cukru we krwi, co może niekorzystnie wpłynąć na stan gospodarki węglowodanowej w organizmie.
Jeżeli występuje jakiekolwiek schorzenie wymagające stosowania diety lekkostrawnej, a więc z ograniczeniem błonnika pokarmowego, daktyle także są niepolecane.
❗PS. Palma daktylowa, na której powstają te małe brązowe cudeńka, to jedna z najstarszych roślin uprawianych na Ziemi, słyszeliście o tym?
A wy jak? #ZOSTAJECIE W DOMU? Korzystacie z wolnego czasu?
Składniki (tortownica o średnicy 23cm):
Spód:
- Daktyle świeże – 15 sztuk
- Kakao gorzkie – 2 łyżeczki
- Gorąca woda – 50-70 ml
- Płatki owsiane – 90
- Kakao rozpuścić w gorącej wodzie. Daktyle wypestkować i zmielić razem z płatkami owsianymi i rozpuszczonym kakao.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę na spód rozprowadzić równomiernie na spodzie tortownicy.
Masa serowa:
- Twaróg półtłusty (ekologiczny) – 400g
- Mascarpone – 250g (1 opakowanie)
- Jaja – 4 sztuki (od szczęśliwej kurki)
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- Stewia – ok. ½ szklanki – zależy jak bardzo słodką masę chcecie uzyskać
- Ekstrakt z wanilii – parę kropel
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować ze stewią, a białka oddzielnie ubić na gęstą pianę tak, aby co najmniej podwoiły swoją objętość. Do utartych ze stewią żółtek jaj dodać twaróg, mascarpone oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać odrobinę ekstraktu z wanilii, a następnie stopniowo dodawać do masy ubite białka jaj i wymieszać delikatnie szpatułką (już nie miksować bo masa może stracić objętość!).
- Piekarnik nastawić na 180C, góra-dół.
- Gotową masę przelać na daktylowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40-45 minut. Gdy sernik urośnie i ładnie się u góry zarumieni, to będzie oznaczało, że jest już gotowy. Po około 45 minutach, wyłączyć piekarnik, ALE NIE OTWIERAĆ drzwiczek, pozwolić aby sernik chłodził się powoli wraz z piekarnikiem. Po około 15 minutach leciutko uchylić drzwiczki, po kolejnych 5 otworzyć je trochę szerzej, następnie po paru minutach wyjąć sernik z piekarnika i odczekać chwilę, aż przestygnie, po czym delikatnie nożem można oddzielić jego brzegi od foremki i ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy.
Frużelina (możecie ją przygotować w trakcie pieczenia sernika!):
- Wiśnie mrożone – 450g
- Stewia/ksylitol – 3 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- Wiśnie włożyć do garnka i podgrzać, gdy już się rozmrożą, dodać do nich słodzidło oraz sok z cytryny. Zagotować razem. Odlać parę łyżek do szklanki i dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, po czym dodać zawartość szklanki do garnka. Wszystko wymieszać razem, aż zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki i pozostawić do wystygnięcia.
Teraz macie 2 opcje:
o Jeżeli wolicie sernik na ciepło, jeszcze lekko gibki, to od razu możecie polać go frużelina i spałaszować ze smakiem
o Jeżeli preferujecie schłodzony i sztywny sernik, to najlepiej po jakimś czasie wstawić go do lodówki lub wystawić na zewnątrz, i dopiero po schłodzeniu polać frużeliną i zjeść.
Bibliografia:
Muhammad U.N. et al.: A review on the nutritional content, functional properties and medicinal potential of dates, Science Letters, 2015, 3, 1, 17-22
Taleb H. et al.: Chemical characterisation and the anti-inflammatory, anti-angiogenic and antibacterial properties of date fruit (Phoenix dactylifera L.). J Ethnopharmacol. 2016 Dec 24;194:457-468
Al-Alawi R.A. et al. : Date Palm Tree (Phoenix dactylifera L.): Natural Products and Therapeutic Options. Front Plant Sci. 2017 May 23;8:845
Al-Shwyeh H.A.: Date Palm (Phoenix dactylifera L.) Fruit as Potential Antioxidant and Antimicrobial Agents. J Pharm Bioallied Sci. 2019 Jan-Mar;11(1):1-11
#kapusta #głowa #pusta #kapustakiszona #recepta #sernikcynamonowy #szaleństwo #megaloblastyczne #tarta #z #ciasta #francuskiego #ze #szpinakiem #i #kurczakiem #tartadyniowa #fit #sernik #z #powidłami #śliwkowymi #chlebekbananowy #z #olejem #rzepakowym #sernikzpowidłami #wegański #chlebek #bananowy #boczniaki #szpinak #chlebekbananowywegański #tartazciastafrancuskiego #zkurczakiemiszpinakiem #surówka #definicja #ciasto #daktyle #info #żywieniowe #deser #masa #twarogowa #frużelina #wiśniowa #sernikpieczony #dietetyka #redukcja #zdrowy #deser #zdrowewypieki #ciastodomowe #jemyzgłową #jemy_z_glowa
Udostępnij: