JemyzG艂ow膮

Sernik cynamonowy z powid艂ami 艣liwkowymi na spodzie brownie 🎂

Dietetyk Magdalena Zi贸艂ek

Dietetyk Magdalena Zi贸艂ek

Jestem licencjonowanym dietetykiem z wy偶szym wykszta艂ceniem, kt贸ry pomo偶e Ci zmieni膰 swoje nawyki 偶ywieniowe i zadba膰 o swoje cia艂o oraz spokojny umys艂.

Sernik cynamonowy z powid艂ami 艣liwkowymi na spodzie brownie 🎂

🎀Ostatni powiew 艣wi膮t (i nie tylko) – absolutnie nie dietetyczne ale bajecznie uszcz臋艣liwiaj膮ce🎀

Kojarzy si臋 troszk臋 ze 艢wi臋tami prawda? To nie oznacza, 偶e nie mo偶emy zrobi膰 go i teraz! Na pewno zosta艂o Wam troch臋 powide艂 艣liwkowych z lata/jesieni, a cynamon za艂o偶臋 si臋, 偶e wi臋kszo艣膰 z Was ma pod r臋k膮.

MOCNO CYNAMONOWY. MOCNO 艢LIWKOWY. CUDOWNIE KREMOWY I AROMATYCZNY. A PRZEDE WSZYSTKIM DOMOWY.

To co mog臋 Wam powiedzie膰, to uwaga: UZALE呕NIA🎀

Ok艂adka

Jedyne o co warto zadba膰 to dobry humor i troch臋 wolnego czasu. A potem ju偶 mo偶ecie obdarowywa膰 Waszym sernikiem wszystkich bliskich i cieszy膰 si臋 razem z nimi jego kremow膮 i s艂odk膮 mas膮. To prawdziwy comfort food: smak, struktura, zapach, wygl膮d. Sprawdzi si臋te偶 na imprezie🎉🎵! Czego chcie膰 wi臋cej? 💝

Uprzedzam, 偶e nie jest dietetyczny❌, ale pr贸bujemy chocia偶 udawa膰 poprzez u偶ycie ksylitolu b膮d藕 innego s艂odzid艂a 😂.

Wpadnij te偶 po inne przepisy na 艣wi臋ta:

To co? Bierzemy si臋 do pracy? B臋dzie pachnie膰 nieziemsko!

✅Wskaz贸wki:

  • sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej 鈥 wyjmijcie je wcze艣niej z lod贸wki, aby zd膮偶y艂y si臋 ociepli膰.
  • tortownic臋 dok艂adnie owi艅cie foli膮 aluminiow膮, tak aby woda nie dosta艂a si臋 do 艣rodka w trakcie pieczenia sernika! Uszczelnijcie i zabezpieczcie dno i boki formy!

Sk艂adniki na sp贸d:

  • 250 g ciastek zbo偶owych kakaowych
  • 4 艂y偶ki mas艂a
  • 1 艂y偶eczka cynamonu

Sk艂adniki na mas臋:

  • 500 g twarogu sernikowego (np. Pi膮tnica, President)
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶eczki ekstraktu z wanilii
  • 2 艂y偶ki cynamonu w proszku
  • 1 szklanka stewii/ksylitolu/erytrytolu (mo偶ecie zmiesza膰 r贸偶ne w zale偶no艣ci od preferencji smakowej i tego co macie pod r臋k膮)
  • 5 艣rednich jajek
  • 80 ml (1/3 szklanki) 艣mietanki krem贸wki 30%

+15 – 20 艂y偶eczek 🥄 powide艂 艣liwkowych (zale偶y jak du偶o b臋dziecie chcieli ich doda膰)

+ folia aluminiowa do zabezpieczenia formy od zewn膮trz

+ du偶a g艂臋boka forma do pieczenia 鈥 do niej nale偶y wstawi膰 tortownic臋 z mas膮, po czym wla膰 do niej wrz膮c膮 wod臋 鈥 jest to tzw. pieczenie w k膮pieli wodnej – je艣li chcecie zg艂臋bi膰 temat przed pieczeniem to odpalcie Youtube i b臋dzie tego mn贸stwo ✅

Przygotowanie:

Sp贸d:

Ciasteczka rozdrobni膰 na proszek, wymiesza膰 z cynamonem i roztopionym mas艂em, wy艂o偶y膰 na sp贸d formy o 艣rednicy 26cm. Mocno uklepa膰.

Masa:

  1. Piekarnik nagrza膰 do 180掳C. Zagotowa膰 wod臋 w czajniku, kt贸r膮 nast臋pnie wlejecie do g艂臋bokiej blachy, w kt贸rej b臋dzie si臋 piek艂 sernik.
  2. Do miski w艂o偶y膰 ser twarogowy, mascarpone, m膮k臋, s艂odzid艂o, ekstrakt z wanilii i cynamon. Zmiksowa膰 na ma艂ych obrotach, a偶 masa stanie si臋 g艂adka. Nast臋pnie kolejno wbija膰 jaja, z czego ka偶de miksowa膰 przez oko艂o 15 sekund. Na koniec doda膰 艣mietank臋 i ponownie zmiksowa膰.
  3. Mas臋 wyla膰 na sp贸d brownie. 艁y偶eczk膮 wyk艂ada膰 powid艂a na wierzch masy serowej (k艂a艣膰, nie zanurza膰 艂y偶eczki). Za pomoc膮 wyka艂aczki mo偶ecie pofantazjowa膰 z wzorkami, zataczaj膮c ni膮 贸semki na powierzchni waszego sernika🖌.
  4. Na kracie piekarnika postawi膰 g艂臋bok膮 form臋, do niej w艂o偶y膰 tortownic臋 z sernikiem, a do g艂臋bokiej formy wla膰 wrz膮c膮 wod臋 z czajnika (tak aby tortownica by艂a zanurzona w 2/3 wysoko艣ci, ale uwaga aby nie wla膰 wody do 艣rodka!).
  5. Przez pierwsze 15 minut piec sernik w 180掳C. Nast臋pnie obni偶y膰 temperatur臋 do 120掳C i piec jeszcze przez 90 minut.
  6. Sernik ch艂odzi膰 stopniowo! Po wy艂膮czeniu piekarnika pozostawi膰 drzwiczki zamkni臋te i przez 15 minut trzyma膰 sernik w 艣rodku. Nast臋pnie lekko uchyli膰 drzwiczki i odczeka膰 ok. 10 minut. Potem uchyli膰 drzwiczki jeszcze bardziej i chwil臋 odczeka膰. Nast臋pnie wyj膮膰 sernik z piekarnika i ca艂kowicie wystudzi膰.
  7. Gdy b臋dzie ju偶 zimny, obkroi膰 go no偶em przy brzegu blaszki, zdj膮膰 obr臋cz z tortownicy i bez przykrycia wstawi膰 sernik do lod贸wki b膮d藕 na balkon 鈥 najlepiej ch艂odzi膰 sernik przez ca艂膮 noc‼ (minimum 8 godzin) 鈥 im d艂u偶ej ch艂odzony tym lepszy.

Wskaz贸wka: Najlepiej kroi膰 sernik ostrym no偶em zanurzanym we wrz膮tku!

Pochwalcie si臋 KONIECZNIE jak Wam wyszed艂!

Je艣li podoba艂 Ci si臋 ten wpis i chcia艂by艣 pokaza膰 mi, 偶e doceniasz moj膮 prac臋, prosz臋 zostaw mi komentarz lub udost臋pnij ten post dalej 馃檪

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

💖💖💖

Udost臋pnij:

Facebook
Email

Polecane posty:

Media spo艂eczno艣ciowe:

JemyzGlowa.pl

Obeserwuj bloga

Podaj adres e-mail w celu obserwowania tego bloga i otrzymywania powiadomie艅 o dodaniu nowych wpis贸w.

Najpopularniejsze wpisy: