Przeciwzapalny poranek ze ZŁOTĄ OWSIANKĄ w roli głównej
Słyszeliście kiedyś o tzw. „złotym mleku”? To przepis wywodzący się wprost z ajurwedy, czyli starożytnego systemu medycyny indyjskiej. Bazuje na paście z kurkumy i czarnego pieprzu, wzbogaconej o mleko, masło klarowane, miód oraz ewentualnie inne rozgrzewające przyprawy, jak cynamon, imbir lub kardamon.
Kurkuma, czyli nasza jesienna królowa, znana jest głównie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, działa także antynowotworowo, oczyszczająco, regulująco na poziom cholesterolu we krwi oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. Wszystko za sprawą polifenolowemu przeciwutleniaczowi, zwanemu kurkuminą. W okresie jesienno-zimowym, jest Waszym totalnym „must-have”! Można dodawać ją zarówno do śniadania (pomysł już za chwilę!), koktajlu, czy nawet zupy (np. zupa dyniowa/ zupa marchewkowa) lub obiadu (curry, smażony ryż z warzywami).
Dzisiaj chcę Wam zaproponować przeciwzapalne, rozgrzewające, super zdrowe i super jesienne śniadanie, które każdy z Was może przed pracą/uczelnią zrobić w ekspresowym tempie. To czego potrzebujecie to oczywiście nasza złota królowa, czyli KURKUMA, a do niej:
- Pieprz – nieodłączny partner królowej, który spotęguje prozdrowotne działanie kurkumy i kilkakrotnie zwiększy jej przyswajalność. Taki duet sprawi, że nasza owsianka będzie działała przeciwlękowo i antydepresyjnie, ponieważ wspomaga on działanie dopaminy i serotoniny, czyli tak bardzo nam potrzebnych
hormonów szczęścia. - Olej kokosowy/masło klarowane/olej sezamowy/ olej z wiesiołka – zdrowe tłuszcze w których rozpuścimy kurkumę wraz z pieprzem, zwiększą przyswajanie naszego duetu
- Płatki owsiane – źródło węglowodanów złożonych,które zapewnią nam energię na długi czas
- Mleko krowie/ mleko roślinne – dostarczy Wam białka
- Ewentualne dodatki: miód, orzechy, bakalie, owoce
Przygotowanie:
W małym rondelku rozpuścić łyżeczkę wybranego tłuszczu, dodać ½ łyżeczki kurkumy oraz szczyptę czarnego pieprzu. Podgrzewać na małym ogniu przez około minutę. Dodać 3/4 łyżki płatków owsianych, szklankę mleka i gotować przez około 10-15 minut. Jeśli owsianka okaże się zbyt gęsta, dolać więcej mleka. Podawać z ulubionymi orzechami/nasionami/bakaliami/owocami. Gdy odrobinę przestygnie, można dodać miodu.
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: