Pieczona owsianka a la szarlotka 🥣🍏

Magdalena Ziółek

Pieczona owsianka a la szarlotka 🥣🍏

Odżywcze aromatyczne śniadanko prosto dla Was!

USUNĄĆ BRUD Z NACZYNIA -

Po prostu SZTOS.🧡 Zapach i smak nadrabiają wygląd! Jeżeli w trakcie pieczenia uchylicie nieco piekarnik to będziecie dokładnie wiedzieli o czym mówię! Cynamon z jabłkami i bananem robi robotę.

Już długo zbierałam się do tej wersji owsianki, tj. pieczonej zamiast gotowanej. Tak bardzo przywiązałam się do jej tradycyjnej wersji, że nie chciałam ryzykować porażki. Ale ku mojemu zdziwieniu, wyszła przepyszna! SŁODKA, AROMATYCZNA i super ODŻYWCZA. Jako że nie miałam orzechów laskowych, to podkręciłam ją mielonymi migdałami, a głównej słodyczy nadał dojrzały banan.

Jest BANALNIE PROSTA w wykonaniu. Zajmie Wam może niecałe 20 minut razem z pieczeniem, a najedzą się nią z 3 osoby!

Możecie oczywiście urozmaicać ją na swoje sposoby, jednak z tego co zauważyłam, prostota broni się sama w sobie. Ja postawiłam na 🥛jogurt typu skyr żeby nie popsuł mi zanadto smaku „szarlotki”, a dostarczył więcej białka, zapewniając tym samym uczucie sytości na dłuuugi czas!

Na sam koniec, po upieczeniu (przed pieczeniem nie warto, bo straci swoje właściwości), możecie ją polać miodem (jeżeli nie macie zaburzeń gospodarki węglowodanowej, takich jak stan przedcukrzycowy czy cukrzyca typu 2!) – będzie jeszcze lepsza. Najlepiej takim z DOMOWEJ PASIEKI – wierzcie mi, warto taki znaleźć, popytać rodziny czy znajomych, bo różnica w smaku jest ogromna❗😋, a przy okazji w wartości odżywczej również.

Ważne! Taka owsianka jest dobrym ratunkiem dla zbyt dojrzałych bananów także jeżeli macie takiego pod ręką to koniecznie go wykorzystajcie – nada owsiance cudownej naturalnej słodyczy.

To startujemy z idealnym porankiem!

🥣Składniki:

Płatki owsiane – 10 kopiastych łyżek

Banan – 1 dojrzały!

Jabłko – 1 średnia sztuka (obrane ze skórki)

Mleko – 1 szklanka (u mnie 2%)

Jajko -1 sztuka (bez też Wam wyjdzie, ale to dodatkowe źródło białka i składników mineralnych)

Cukier – 1 łyżka

Orzechy włoskie – 2 garści

Cynamon –duuuuużo!

Dodatki:

Miód pszczeli – 1-2 łyżeczki

Jogurt typu skyr – 1 opakowanie 150g

Wiórki kokosowe – ja nie miałam ale też będą pasować

Więcej orzechów – możecie użyć też migdałów, orzechów laskowych

✅Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, góra-dół.

2. Mleko podgrzać garnku, ale nie gotować. Płatki owsiane zalać podgrzanych mlekiem, dodać cynamonu i cukru i dokładnie wymieszać. Jabłko obrać ze skóry i zetrzeć do garnka z płatkami. Wymieszać. Na koniec wbić jajko i dodać orzechy włoskie.

3. Przelać masę do naczynia żaroodpornego i na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki banana.

4. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 15-20 minut.

🤍Lubicie takie owsianki? Czy wolicie tradycyjną, gotowaną? A może macie jakieś inne ulubione wersje?

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: