JemyzG艂ow膮

Pieczona owsianka a la szarlotka 🥣🍏

Dietetyk Magdalena Zi贸艂ek

Dietetyk Magdalena Zi贸艂ek

Jestem licencjonowanym dietetykiem z wy偶szym wykszta艂ceniem, kt贸ry pomo偶e Ci zmieni膰 swoje nawyki 偶ywieniowe i zadba膰 o swoje cia艂o oraz spokojny umys艂.

Pieczona owsianka a la szarlotka 🥣🍏

Od偶ywcze aromatyczne 艣niadanko prosto dla Was!

USUN膭膯 BRUD Z NACZYNIA -

Po prostu SZTOS.🧡 Zapach i smak nadrabiaj膮 wygl膮d! Je偶eli w trakcie pieczenia uchylicie nieco piekarnik to b臋dziecie dok艂adnie wiedzieli o czym m贸wi臋! Cynamon z jab艂kami i bananem robi robot臋.

Ju偶 d艂ugo zbiera艂am si臋 do tej wersji owsianki, tj. pieczonej zamiast gotowanej. Tak bardzo przywi膮za艂am si臋 do jej tradycyjnej wersji, 偶e nie chcia艂am ryzykowa膰 pora偶ki. Ale ku mojemu zdziwieniu, wysz艂a przepyszna! S艁ODKA, AROMATYCZNA i super OD呕YWCZA. Jako 偶e nie mia艂am orzech贸w laskowych, to podkr臋ci艂am j膮 mielonymi migda艂ami, a g艂贸wnej s艂odyczy nada艂 dojrza艂y banan.

Jest BANALNIE PROSTA w wykonaniu. Zajmie Wam mo偶e nieca艂e 20 minut razem z pieczeniem, a najedz膮 si臋 ni膮 z 3 osoby!

Mo偶ecie oczywi艣cie urozmaica膰 j膮 na swoje sposoby, jednak z tego co zauwa偶y艂am, prostota broni si臋 sama w sobie. Ja postawi艂am na 🥛jogurt typu skyr 偶eby nie popsu艂 mi zanadto smaku 鈥瀞zarlotki鈥, a dostarczy艂 wi臋cej bia艂ka, zapewniaj膮c tym samym uczucie syto艣ci na d艂uuugi czas!

Na sam koniec, po upieczeniu (przed pieczeniem nie warto, bo straci swoje w艂a艣ciwo艣ci), mo偶ecie j膮 pola膰 miodem (je偶eli nie macie zaburze艅 gospodarki w臋glowodanowej, takich jak stan przedcukrzycowy czy cukrzyca typu 2!) 鈥 b臋dzie jeszcze lepsza. Najlepiej takim z DOMOWEJ PASIEKI 鈥 wierzcie mi, warto taki znale藕膰, popyta膰 rodziny czy znajomych, bo r贸偶nica w smaku jest ogromna❗😋, a przy okazji w warto艣ci od偶ywczej r贸wnie偶.

Wa偶ne! Taka owsianka jest dobrym ratunkiem dla zbyt dojrza艂ych banan贸w tak偶e je偶eli macie takiego pod r臋k膮 to koniecznie go wykorzystajcie 鈥 nada owsiance cudownej naturalnej s艂odyczy.

To startujemy z idealnym porankiem!

🥣Sk艂adniki:

P艂atki owsiane 鈥 10 kopiastych 艂y偶ek

Banan 鈥 1 dojrza艂y!

Jab艂ko 鈥 1 艣rednia sztuka (obrane ze sk贸rki)

Mleko 鈥 1 szklanka (u mnie 2%)

Jajko -1 sztuka (bez te偶 Wam wyjdzie, ale to dodatkowe 藕r贸d艂o bia艂ka i sk艂adnik贸w mineralnych)

Cukier 鈥 1 艂y偶ka

Orzechy w艂oskie 鈥 2 gar艣ci

Cynamon 鈥揹uuuuu偶o!

Dodatki:

Mi贸d pszczeli 鈥 1-2 艂y偶eczki

Jogurt typu skyr 鈥 1 opakowanie 150g

Wi贸rki kokosowe 鈥 ja nie mia艂am ale te偶 b臋d膮 pasowa膰

Wi臋cej orzech贸w 鈥 mo偶ecie u偶y膰 te偶 migda艂贸w, orzech贸w laskowych

✅Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrza膰 do 180 stopni, g贸ra-d贸艂.

2. Mleko podgrza膰 garnku, ale nie gotowa膰. P艂atki owsiane zala膰 podgrzanych mlekiem, doda膰 cynamonu i cukru i dok艂adnie wymiesza膰. Jab艂ko obra膰 ze sk贸ry i zetrze膰 do garnka z p艂atkami. Wymiesza膰. Na koniec wbi膰 jajko i doda膰 orzechy w艂oskie.

3. Przela膰 mas臋 do naczynia 偶aroodpornego i na wierzch u艂o偶y膰 pokrojonego w plasterki banana.

4. Wstawi膰 do piekarnika i zapieka膰 ok. 15-20 minut.

🤍Lubicie takie owsianki? Czy wolicie tradycyjn膮, gotowan膮? A mo偶e macie jakie艣 inne ulubione wersje?

Je艣li podoba艂 Ci si臋 ten wpis i chcia艂by艣 pokaza膰 mi, 偶e doceniasz moj膮 prac臋, prosz臋 zostaw mi komentarz lub udost臋pnij ten post dalej 馃檪

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udost臋pnij:

Facebook
Email

Polecane posty:

Media spo艂eczno艣ciowe:

JemyzGlowa.pl

Obeserwuj bloga

Podaj adres e-mail w celu obserwowania tego bloga i otrzymywania powiadomie艅 o dodaniu nowych wpis贸w.

Najpopularniejsze wpisy: