Pasta z makreli🐟 – bogactwo omega -3 w fit wydaniu
🐟2 PORCJE RYB W TYGODNIU? Żaden problem! Oto pierwsza z nich!🐟
Zalecenia IŻŻ (instytutu Żywności i Żywienia) to minimum 2 porcje ryb 🐟 w tygodniu, w tym 1 porcja morskich ryb tłustych.
Spełnianie tego zalecenia zapewni nam średnią dzienną podaż niezbędnych kwasów EPA+DHA w ilości 250mg, czyli zalecane minimum spożycia dziennego (“Rekomendowany zakres pobrania sumy kwasów EPA i DHA powinien zawierać się między 250 a 500 mg na dobę“).
Co to w praktyce oznacza?
Porcja ryby dostarczająca połowy tygodniowego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe EPA i DHA waha się w zależności od gatunku. Ryby morskie są o tyle lepsze od słodkowodnych, że spożywając je w znacznie mniejszej ilości, dostarczymy sobie znacząco więcej kwasów tłuszczowych EPA i DHA niż w przypadku spożycia tej samej ilości ryby słodkowodnej.
Jak to wygląda w praktyce?
1️⃣ Spożywając np. kanapkę w ŁOSOSIEM norweskim wędzonym, wystarczy nam 40- 50g, aby pokryć połowę tygodniowego zapotrzebowania (czyli około połowy opakowania).
2️⃣ MAKRELI wędzonej powinniśmy spożyć wtedy 30 g
3️⃣ Natomiast obiad ze świeżym DORSZEM w roli głównej musiałby składać się ❗aż z 0,5 kilograma ryby!
Tak to wygląda w przypadku ryb morskich. A spójrzmy teraz na rybki słodkowodne.
🔹Najbardziej wartościowy będzie PSTRĄG świeży, wystarczy już 40 g do obiadu, czy kolacji,
🔹 PSTRĄG wędzony, na takiej przykładowej kanapce powinien znaleźć się w ilości 100 g – jest to już całe opakowanie!
🔹Kolejne słodkowodne ryby, czyli WĘGORZ, SZCZUPAK oraz SANDACZ musiałyby pojawić się na talerzu w ilości co najmniej ponad 300 g (a standardowa porcja obiadowa to ok. 150 g, czyli aż dwa razy więcej!).
Także jak widzicie, nie bez powodu polecane są głównie tłuste ryby morskie 😉
Tłusta ryba czyli JAKA?
Jest to np. łosoś, makrela, sardynka, śledź (ryby morskie), a słodkowodną tłustą rybką będzie np. pstrąg.
Dlatego też przedstawiam Wam pomysł na przemycenie w swojej diecie solidnej porcji kwasów tłuszczowych EPA i DHA w postaci prostej i szybkiej pasty z wędzonej makreli.
✅Składniki:
- Makrela wędzona – ok. 300g
- Jaja – 2 sztuki
- Szczypiorek – ½ pęczka
- Cebula szalotka – 2 sztuki
- Ogórki konserwowe/kiszone – 4-5 sztuk
- Jogurt naturalny/Bieluch – pół na pół – 1 opakowanie
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
Makrelę obrać ze skóry, pozbyć się kręgosłupa i ostrożnie wszystkich pozostałych ości. Cebulkę, ogórka pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Jaja ugotować na twardo (najlepiej jakby udało Wam się na wpół twardo – zachowacie wtedy największą wartość odżywczą jaj i przyswajalność składników❗😄) i pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, dodać jogurt i doprawić. Najlepiej odstawić do lodówki np. na godzinę aby smaki zdążyły się przeniknąć.😋
😉Taką pyszną pastę można zjeść np. z pełnoziarnistym chlebkiem lub z warzywami pokrojonymi w słupki. Lub zostawić sobie połowę jajka, posmarować je kawiorem w jesiotra lub łososia i spałaszować dodatkowe witaminy!
Bibliografia:
- Kaliniak A i wsp.: Profil kwasów tłuszczowych mięsa, ikry i wątroby ryb, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 2 (99), 29 – 46
- IŻŻ, Jarosz M: Normy Żywienia dla populacji Polski, 2017
Udostępnij: