Pasta pietruszkowo-migdałowa – pomysł na smakowitą przekąskę
Kto lubi pasty kanapkowe? Macie już dość hummusu, guacamole czy pasty z buraka? To lecimy z nowym pomysłem! Mój ostatni totalny FAWORYT!
Pasta z natki pietruszki z odrobiną świeżego szpinaku i migdałów…Mmm! Koniecznie spróbujcie, a jeżeli obawiacie się, że smak pietruszki będzie zbyt intensywny, zredukujcie jej ilość a dodajcie więcej szpinaku! Jeśli chcecie, możecie też przez chwilę zblanszować migdały przed zblendowaniem z resztą składników. A ta podsmażoną cebulka robi cuda!
Ja taką pastę wykorzystuję do kanapek, jako przekąskę ze świeżymi bądź pieczonymi warzywami, albo do makaronu (wtedy trzeba dać już więcej oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek).
Składniki na pastę pietruszkowo-migdałową:
- Natka pietruszki – 2 duże pęczki
- Szpinak świeży – 2-3 garści
- Ser grana padano – 40g
- Płatki migdałów – 4 łyżki
- Olej rzepakowy – 50ml (wlewaj po trochu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, może być więcej lub mniej)
- Cebula – 1 średnia
- Czosnek – 2 duże ząbki
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie pasty pietruszkowo-migdałowej:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju – zeszklić. Czosnek obrać z łupinek. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
- Zjeść ze słupkami warzyw, kromką ulubionego pieczywa albo nawet dodać do makaronu!
Kto próbuje?
Jeśli ten wpis był dla Ciebie przydatny, UDOSTĘPNIJ GO PROSZĘ DALEJ I zostaw mi proszę komentarz 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena 🙂
Udostępnij: