Pasta pietruszkowo-migdałowa – pomysł na smakowitą przekąskę

Magdalena Ziółek

Pasta pietruszkowo-migdałowa – pomysł na smakowitą przekąskę

Kto lubi pasty kanapkowe? Macie już dość hummusu, guacamole czy pasty z buraka? To lecimy z nowym pomysłem! Mój ostatni totalny FAWORYT!

Pasta z natki pietruszki z odrobiną świeżego szpinaku i migdałów…Mmm! Koniecznie spróbujcie, a jeżeli obawiacie się, że smak pietruszki będzie zbyt intensywny, zredukujcie jej ilość a dodajcie więcej szpinaku! Jeśli chcecie, możecie też przez chwilę zblanszować migdały przed zblendowaniem z resztą składników. A ta podsmażoną cebulka robi cuda!

Ja taką pastę wykorzystuję do kanapek, jako przekąskę ze świeżymi bądź pieczonymi warzywami, albo do makaronu (wtedy trzeba dać już więcej oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek).

Pasta z pietruszki

Składniki na pastę pietruszkowo-migdałową:

  • Natka pietruszki – 2 duże pęczki
  • Szpinak świeży – 2-3 garści
  • Ser grana padano – 40g
  • Płatki migdałów – 4 łyżki
  • Olej rzepakowy – 50ml (wlewaj po trochu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, może być więcej lub mniej)
  • Cebula – 1 średnia
  • Czosnek – 2 duże ząbki
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie pasty pietruszkowo-migdałowej:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju – zeszklić. Czosnek obrać z łupinek. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
  2. Zjeść ze słupkami warzyw, kromką ulubionego pieczywa albo nawet dodać do makaronu!

Kto próbuje?

Jeśli ten wpis był dla Ciebie przydatny, UDOSTĘPNIJ GO PROSZĘ DALEJ I zostaw mi proszę komentarz  🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena 🙂

Udostępnij: