Organizacja żywienia w kwarantannie – 6 SUPER PORAD

Magdalena Ziółek

Organizacja żywienia w kwarantannie – 6 SUPER PORAD

IMG_5086

Mimo że upłynęło już trochę czasu od kiedy jesteśmy zamknięci w domach, to nadal wielu z nas nie może dojść do ładu ze swoim żywieniem.

Raz kupimy to, raz tamto, coś wyrzucimy, znajdziemy w szafce puszkę z 2018 roku, przestarzały liść sałaty lub starą marchew w szufladzie lodówki 😂.

Mamy ochotę na świeże owoce do owsianki lub smoothie, a koszyczek jest pusty, więc sięgamy po słodycze😒.

Idziemy do sklepu nie wiadomo do końca po co, licząc na natchnienie, ja przy okazji stresujemy się, aby jak najszybciej z niego wyjść i uniknąć jednocześnie stresując się, czy aby na pewno wzięliśmy maseczkę, własną torbę, płyn dezynfekujący i czy nic nam nie grozi…

I po co się tak stresować?😀 Po co marnować pieniądze i wyrzucać żywność? Po co nam ta cała dodatkowa frustracja, skoro wystarczy parę łatwych kroków, aby dojść z tym wszystkim do ładu, mieć spokojną głowę i pełną lodówkę, a do tego zadowolone brzuszki wszystkich wokół (oraz oczywiście nasze!😍). Nie tylko zaoszczędzimy pieniądze, ale i zadbamy o porządek w naszych kuchniach i spiżarniach. Unikniemy też walki z samym sobą, pomiędzy tym, czy może jednak nie odgrzać sobie jakiegoś gotowego dania (bo przecież “brakuje nam” tyyylu składników do obiadu) lub nie zjeść paczki ciasteczek na pocieszenie ( w końcu” trzeba sobie sprawić jakąś przyjemność w tym strasznym czasie kwarantanny” prawda?😅).

Doprowadzenie do ładu tak istotnej sfery naszego życia jak żywienie, zapewni nam przede wszystkim KOMFORT PSYCHICZNY, a tym samym zadbamy o nasze ZDROWIE fizyczne.

Oto 6 zasad, które UŁATWIĄ WAM WSZYSTKIM ORGANIZACJĘ ŻYWIENIOWĄ W OKRESIE KWARANTANNY, a które przydadzą Wam się także i później, kiedy wszystko wróci do normy.

1. ROZEZNANIE📆 Sprawdź terminy ważności produktów, które już masz w domu/spiżarni/komórce – pozwoli Ci to uświadomić sobie, co tak naprawdę masz dostępne tuż pod ręką i stworzy pewnego rodzaju plan początkowy na Twoje żywienie

2. PORZĄDKI – Poukładaj te produkty według terminu, aby zorientować się co należy spożyć w pierwszej kolejności. Zajmie Ci to nieco czasu, oderwie myśli od nurtujących Cię problemów, a dzięki temu będziesz mieć porządek 😋 Ułatwi Ci to gospodarowanie zasobami, które posiadasz.

3. PLAN – Rozplanuj posiłki na dłuższy czas, np. 5 dni/ 7 dni – sprawdzi się tutaj tzw. żywienie zakładkowe, czyli przygotowując sobie drugie śniadanie/obiad/kolację, robimy od razu dwie porcje, tak żeby następnego dnia nie bawić się już w gotowanie – zaoszczędzamy dzięki temu duuuużo czasu!

4. FIFO ❗– zasada First In First Out – to co było zakupione jako pierwsze i ma najkrótszy termin, powinno zostać zużyte jako pierwsze – zużywamy to, co zepsuje się jako pierwsze!

5. MROŻONKI 🧊❄– Korzystaj z mrożonych warzyw i owoców, gdy brakuje Ci jakiegoś składnika do przygotowania dania. Często lepiej sięgnąć po mrożonki niż po importowane z daleka warzywa czy owoce, bo mają one mniejszą wartość odżywczą. Wbrew powszechnej opinii – mrożonki NIE SĄ ZŁE!

6. INSPIRACJA – Jeżeli masz ochotę się poddać i zrobić sobie kanapkę z szynką i serem lub jajecznicę, poszukaj inspiracji w magazynie/Internecie (blogi kulinarne!) lub książkach kucharskich. Czasem może okazać się to świetną zabawą i możesz odkryć coś naprawdę pysznego a super prostego. Teraz mamy wszyscy dużo czasu na eksperymenty, prawda? Ja z reguły inspiruję się książkami Nigelii Lawson, bądź takimi stronkami jak Moje wypieki, czy Kwestia Smaku.

😎Które Wy już zdążyliście u siebie zastosować? Jest coś nowego, o czym nie wiedzieliście? Która porada wydaje Wam się najbardziej przydatna?

Udostępnij: