Naleśniki z twarogiem i duszonymi śliwkami z cynamonem – pomysł na sycące słodkie śniadanie

Magdalena Ziółek

Naleśniki z twarogiem i duszonymi śliwkami z cynamonem – pomysł na sycące słodkie śniadanie

Kolejna odsłona jesiennych śniadań (albo kolacji)! ROZGRZEWAMY SIĘ OD ŚRODKA, jemy sezonowo, kolorowo i zdrowo!

Dzisiaj propozycja słodkiego śniadania (nawiasem mówiąc mojego totalnego comfort food, który zawsze sprawia, że czuję się lepiej), zbilansowanego, pełnowartościowego, aromatycznego i mocno jesiennego.

O tej porze roku nie sięgajmy jeszcze po banany, pomarańcze, ananasy, mango czy inne sprowadzane z daleka owoce. Postawmy na nasze rodzime jabłka, gruszki (których jest teraz tak wiele!) oraz na ŚLIWKI! Cynamon robi robotę!

IMG_0928

Składniki na naleśniki z twarogiem i duszonymi śliwkami z cynamonem:

  • Naleśniki – 2 sztuki
  • Twaróg kanapkowy Wieluń – 100g
  • Jogurt naturalny – 2-3 łyżki
  • Śliwki – 3-4 sztuki
  • Cynamon – duuuża szczypta
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie – garść
  • ew. masło z orzechów laskowych

Przygotowanie naleśników z twarogiem i duszonymi śliwkami z cynamonem:

1. Twaróg wymieszać z jogurtem naturalnym.

2. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i wrzucić do garnka, dolać odrobinę wody i dużo cynamonu, wymieszać i dusić na wolnym ogniu pod przykrywką do zmięknięcia.

3. Gdy bedą gotowe pozostawić do lekkiego przestygnięcia, po czym dodać łyżeczkę miodu i wymieszać.

4. Naleśniki posmarować masą twarogową, dodać duszone śliwki i orzechy włoskie.

5. Zwinąć w trójkąty i gotowe!

Możecie też dodać odrobinę masła z orzechów laskowych! Idealnie się komponuje z duszonymi śliwkami!🤩

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Miłego dnia!

Magdalena :))

Udostępnij: