Naleśniki z twarogiem i duszonymi śliwkami z cynamonem – pomysł na sycące słodkie śniadanie
Kolejna odsłona jesiennych śniadań (albo kolacji)! ROZGRZEWAMY SIĘ OD ŚRODKA, jemy sezonowo, kolorowo i zdrowo!
Dzisiaj propozycja słodkiego śniadania (nawiasem mówiąc mojego totalnego comfort food, który zawsze sprawia, że czuję się lepiej), zbilansowanego, pełnowartościowego, aromatycznego i mocno jesiennego.
O tej porze roku nie sięgajmy jeszcze po banany, pomarańcze, ananasy, mango czy inne sprowadzane z daleka owoce. Postawmy na nasze rodzime jabłka, gruszki (których jest teraz tak wiele!) oraz na ŚLIWKI! Cynamon robi robotę!
Składniki na naleśniki z twarogiem i duszonymi śliwkami z cynamonem:
- Naleśniki – 2 sztuki
- Twaróg kanapkowy Wieluń – 100g
- Jogurt naturalny – 2-3 łyżki
- Śliwki – 3-4 sztuki
- Cynamon – duuuża szczypta
- Miód – 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie – garść
- ew. masło z orzechów laskowych
Przygotowanie naleśników z twarogiem i duszonymi śliwkami z cynamonem:
1. Twaróg wymieszać z jogurtem naturalnym.
2. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i wrzucić do garnka, dolać odrobinę wody i dużo cynamonu, wymieszać i dusić na wolnym ogniu pod przykrywką do zmięknięcia.
3. Gdy bedą gotowe pozostawić do lekkiego przestygnięcia, po czym dodać łyżeczkę miodu i wymieszać.
4. Naleśniki posmarować masą twarogową, dodać duszone śliwki i orzechy włoskie.
5. Zwinąć w trójkąty i gotowe!
Możecie też dodać odrobinę masła z orzechów laskowych! Idealnie się komponuje z duszonymi śliwkami!🤩
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Miłego dnia!
Magdalena :))
Udostępnij: