W ubiegłą sobotę 17.10.2020, na V Narodowym Kongresie Żywieniowym, Dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia, dr hab n. o zdr. Grzegorz Juszczyk zaprezentował nowe Zalecenia Zdrowego Żywienia w postaci Talerza Zdrowia. Powstała ona z przekształcenia dotychczasowej Piramidy Zdrowego Żywienia.
Tym samym dołączyliśmy do poszerzającego się grona państw, które przekształcają swoje zalecenia żywieniowe właśnie w postać zdrowego talerza. Są to już m.in. Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, czy Meksyk.
Najnowsze zalecenia składają się z talerza, podzielonego na grupy produktów, których odpowiednie ilości powinny znaleźć się codziennie na naszych talerzach (oraz w diecie). Wzbogacono je również o wskazówki, czego jeść więcej oraz czego jeść mniej, a także zaprezentowano 3 KROKI DO ZDROWIA, które mają umożliwić stopniową zmianę nawyków żywieniowych i stylu życia.
Super, że zwrócili uwagę populacji na to, że zmiana nigdy nie następuje OD RAZU, ale jest wprowadzana stopniowo i sukcesywnie. To jest też to, co ja staram się Wam przekazywać: nie jesteśmy i nie będziemy idealni. Ważne, jest aby nad sobą pracować i małymi krokami robić postępy. A przede wszystkim zauważać je w równym stopniu co zauważamy nasze porażki.
Są to:
- KROK 1- zrób pierwszy krok,
- KROK 2- wdrażaj zalecany poziom,
- KROK 3- osiągaj dalsze korzyści dla zdrowia.
Połowę talerza zajmują warzywa i owoce (z dominacją warzyw), natomiast po 1/4 zajmuje pełnowartościowe białko (ryby, jaja, mięso z kurczaka, jogurt,…) oraz węglowodany złożone (chleb pełnoziarnisty, kasze, płatki owsiane).
Oprócz tego wokół talerza znajduje się informacja, aby w naszej diecie ograniczać ilość:
- Soli
- Czerwonego mięsa i przetworów mięsnych
- Cukru i słodzonych napojów
- Produktów przetworzonych (fast food, herbatniki, batony, słone przekąski) – obfitują one w sól, cukier oraz kwasy tłuszczowe trans czyli te najbardziej niekorzystne dla naszego zdrowia!
W zaleceniach jest też adnotacja, czego powinno być w naszej diecie WIĘCEJ. Są to:
- Produkty zbożowe z pełnego ziarna (płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron razowy, kasze)
- Różnokolorowe warzywa i owoce (warzywa>owoce)
- Nasiona roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica)
- Ryby (zwłaszcza te tłuste jak np. Łosoś, pstrąg, makrela)
- Produkty mleczne niskotłuszczowe (zwłaszcza fermentowane czyli jogurt, kefir, maślanka)
- Orzechy i nasiona (orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika)
W nowych zaleceniach są również propozycje zamian, których powinnismy dokonywać w codziennej diecie, aby stała się ona bardziej korzystna dla zdrowia. Między innymi wspominają o:
- Słodkie napoje —> WODA
- Smażenie, grillowanie —> GOTOWANIE, DUSZENIE
- Tłuszcze zwierzęce —> TŁUSZCZE ROŚLINNE
- Mięso czerwone —> RYBY, ORZECHY, DRÓB, JAJA, STRĄCZKI
Narodowy Instytut Zdrowia nie zapomniał także o aktywności fizycznej i dbaniu o prawidłową masę ciała (odpowiednia ilość kroków) , a także o podkreśleniu istotności ZRÓŻNICOWANIA codziennej diety. W dalszych, bardziej szczegółowych zaleceniach znajdują się wskazówki krok po kroku dotyczące poszczególnych grup produktów spożywczych.
Zachęcam Was serdecznie do zajrzenia po najnowsze zalecenia i zapoznanie się z nimi! :))
Jeśli ten wpis był dla Ciebie przydatny, UDOSTĘPNIJ GO PROSZĘ DALEJ I zostaw mi komentarz 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena 🙂