Matchekolada, czekomatcha lub po prostu tabliczka czekolady na zielono🍵🍫🍃

Magdalena Ziółek

Matchekolada, czekomatcha lub po prostu tabliczka czekolady na zielono🍵🍫🍃

Oto czekolada z matchą!

Z uwagi na fakt, że większość z nas zdecydowanie ograniczyła czas poza domem oraz została zwolniona z wielu obowiązków (np. studenci🙋‍♀️🙋‍♂️), możemy pozwolić sobie na trochę szaleństwa w kuchni prawda? W końcu nasz dodatkowy czas spędzony w domu, dobrze by było jak najlepiej wykorzystać! Na przykład, osładzając sobie naszą „odsiadkę”⏳ w postaci zielonej czekolady z dodatkiem antyoksydantów prosto z Japonii. Brzmi (mocno) dziwnie prawda? Miłośnicy matchy będą wiedzieć o co chodzi 😉.

Matcha czeko (1) (Kopiowanie)

A co jeśli Wam powiem, że bazowym składnikiem naszej dzisiejszej słodkości jest najwyższej jakości biała czekolada z wysoką zawartością tłuszczu kakaowego? A jeśli dodam że robi się w niecałe 10 minut a potem już tylko czekamy aż zastygnie i będzie można dzielić się nią z bliskimi? Oczywiście jeżeli uda Wam się nie zjeść całej od razu, a to bardzo prawdopodobne! Jak już sami zdążycie się nią nacieszyć, to możecie wykorzystać ten przepis jako prezent🎁 i komuś podarować – z pewnością będzie zachwycony i zaskoczony!Wykonanie jest banalne proste a daje mnóstwo radości. Spójrzcie tylko…

Składniki:

  • Biała czekolada 🍫(jak najlepsza jakość – powinna mieć tłuszcz kakaowy a nie roślinne zamienniki -pamiętajcie o tym!) – 200g
  • Matcha 🍃🍵– 1 do 2,5 łyżeczki w zależności od tego jak intensywny posmak matchy pragniemy otrzymać
  • Solone pistacje – 50 do 100g (po obraniu z łupinek) – w zależności od preferencji
  • Ew. inne dodatki jak np.suszona żurawina, pyłek kwiatowy, jagody goji, płatki migdałów czy wiórki kokosowe.

Wykonanie:

  1. Przygotować foremkę, w której nasza czekolada będzie zastygać – może to być keksówka lub jakieś pudełeczko – wyłożyć je papierem do pieczenia.
  2. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Kiedy już będzie płynna, zdjąć z ognia, wsypać do niej matchę i wymieszać trzepaczką. Na tym etapie można zdecydować ile matchy chcecie w swojej czekoladzie, poprzez jej stopniowe dodawanie i smakowanie.
  3. Kiedy masa będzie już jednolita, przelać ją do foremki a powierzchnię równomiernie obsypać pistacjami. Częściowo możecie je w niej zatopić.
  4. Odstawić czekoladę na 4-5 h do zastygnięcia (tylko nie wkładajcie jej do lodówki bo zbyt duża różnica temperatur może zepsuć cały efekt!).

I gotowe!😄❗

❗😋🎁Jeżeli bardzo chcecie podzielić się swoją matchekoladą z bliskimi, a z uwagi na obecną sytuację nie możecie zrobić im takiego podarunku, to mam dla Was sposób! Gotową czekoladę zapakujcie ładnie w folię prezentową, owińcie wstążką i wyślijcie pocztą bądź paczkomatem! Z pewnością ich zaskoczycie i podarujecie im mnóstwo (słodkiej) radości!

Chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o matchy? Znajdziecie dużo informacji tutaj

Udostępnij: