Marchewkowy hummus pełen zdrowia
🥕Zgodnie z obietnicą – wjeżdża MARCHEWKOWY HUMMUS🥕
Jakiś czas temu przedstawiałam Wam pomysł na klasyczny hummus, taki który ja znam od dziecka i którego mistrzem jest oczywiście moja Mama. Jest to o tyle wdzięczne „danie” że można je z łatwością modyfikować i urozmaicać, dodając buraka, suszone pomidory, paprykę, zielony groszek, czy tak jak ja dzisiaj – MARCHEWKĘ. Do tego odrobina curry i czarnuszka, i mamy smakowitą, pełną białka i zdrowych tłuszczy pastę na kanapki bądź do warzyw pokrojonych w słupki.
Sprawdza się świetnie zarówno na śniadanie jak i kolację, ale oczywiście możecie ją też sobie podjadać w ciągu dnia np. z ogórkiem, czy ulubionym chlebkiem.
Do zrobienia jej najlepiej sprawdza się blender (z ręcznym jest trochę zabawy ale też daje radę!).
Zachęcam Was również do wypróbowania innych wersji hummusu, czyli na przykład ugotowania sobie buraczków i zblendowania ich razem z cieciorką, pastą Tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny.
A jeżeli jesteście zwolennikami klasyki, to odsyłam Was do przepisu na klasyczny hummus.
- Ciecierzyca – 1 szklanka suchych nasion
- Marchew – 2-3 sztuki
- Pasta Tahini – 2 łyżeczki
- Czosnek – 2/3 ząbki
- Czarnuszka – łyżeczka
- Sok z cytryny – do smaku
- Pietruszka
- Curry, Sól, Pieprz – do smaku
Udostępnij: