Makaron z borówkami i serkiem wiejskim – odmiana dla klasycznej wersji makaronu z truskawkami

Magdalena Ziółek

Makaron z borówkami i serkiem wiejskim – odmiana dla klasycznej wersji makaronu z truskawkami

Jakiś czas temu wrzuciłam Wam przepis na chłodnik, żebyście też w kuchni mogli się troszkę schłodzić, a dzisiaj przychodzę z kolejną propozycją na zimny obiadek, tym razem w wersji SŁODKIEJ.

MAKARON_Z_SERKIEM_I_BORÓWKAMI_(1)

Jako że sezon na truskawki minął, a mnie faza na makaron z owocami jeszcze nie, to postanowiłam wykorzystać inny sezonowy owoc, czyli BORÓWKI 😊.

Żeby nie było tak nudno, zamiast twarogu użyłam serka wiejskiego i dorzuciłam trochę orzechów włoskich oraz słodziutkiego banana. Sama się zdziwiłam, bo był to totalny spontan, a wyszło PYSZNIE.

🎬📽Link do FILMU NA KANALE YOU TUBE Z JEGO PRZYGOTOWANIEM znajdziecie tutaj.

Łapcie przepis!

Składniki na makaron z borówkami i serkiem wiejskim (na 2 porcje):

  • Makaron pszenny (u mnie z pszenicy durum) – 200g
  • Serek wiejski – opakowanie 200g
  • Borówki 300-400g
  • Jogurt naturalny – ok. 80g
  • Orzechy włoskie – 1 duża garść
  • Banan – 1 średnia bardzo dojrzała sztuka
  • Miód – 2 łyżeczki

Przygotowanie makaronu z borówkami i serkiem wiejskim:

  1. Zagotować wodę na makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Część borówek zblendować z jogurtem i miodem.
  3. Ugotowany makaron przełożyć do miseczki, dodać serek wiejski, polać borówkową masą, a na koniec dodać pokrojonego w plasterki banana, orzechy włoskie i resztę borówek.

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: