Makaron z borówkami i serkiem wiejskim – odmiana dla klasycznej wersji makaronu z truskawkami
Jakiś czas temu wrzuciłam Wam przepis na chłodnik, żebyście też w kuchni mogli się troszkę schłodzić, a dzisiaj przychodzę z kolejną propozycją na zimny obiadek, tym razem w wersji SŁODKIEJ.
Jako że sezon na truskawki minął, a mnie faza na makaron z owocami jeszcze nie, to postanowiłam wykorzystać inny sezonowy owoc, czyli BORÓWKI 😊.
Żeby nie było tak nudno, zamiast twarogu użyłam serka wiejskiego i dorzuciłam trochę orzechów włoskich oraz słodziutkiego banana. Sama się zdziwiłam, bo był to totalny spontan, a wyszło PYSZNIE.
🎬📽Link do FILMU NA KANALE YOU TUBE Z JEGO PRZYGOTOWANIEM znajdziecie tutaj.
Łapcie przepis!
Składniki na makaron z borówkami i serkiem wiejskim (na 2 porcje):
- Makaron pszenny (u mnie z pszenicy durum) – 200g
- Serek wiejski – opakowanie 200g
- Borówki 300-400g
- Jogurt naturalny – ok. 80g
- Orzechy włoskie – 1 duża garść
- Banan – 1 średnia bardzo dojrzała sztuka
- Miód – 2 łyżeczki
Przygotowanie makaronu z borówkami i serkiem wiejskim:
- Zagotować wodę na makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Część borówek zblendować z jogurtem i miodem.
- Ugotowany makaron przełożyć do miseczki, dodać serek wiejski, polać borówkową masą, a na koniec dodać pokrojonego w plasterki banana, orzechy włoskie i resztę borówek.
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: