Letnia kakaowa owsianka z jeżynami
Jemy sezonowo: na scenie: jeżyny!
Korzystamy z letnich owoców i łapiemy za jeżynki!
💛Cudowne źródło witaminy C, dzięki której przeciwdziałamy stresowi oksydacyjnemu i nasze komórki oraz cały organizm dłużej pozostają w zdrowiu i równowadze.
💛To również znakomite źródło błonnika, a więc zapobiegamy zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha, a jednocześnie wpływamy pozytywnie na stężenie cholesterolu we krwi, kontrolujemy poziom glukozy poprzez jej spowolnione wchłanianie oraz wspomagamy rozwój przyjaznej mikroflory jelitowej!
💛Co więcej? Ładujemy się witaminą K, niezbędną do procesu krzepnięcia krwi i poprawnego metabolizmu kości; a także manganem mającym znaczenie dla rozwoju kości i funkcjonowania układu odpornościowego
💛Dodatkowo jeżyny powiązane są z poprawą pracy mózgu, korzystnym wpływem na zdrowie jamy ustnej (przeciwbakteryjne i przeciwzapalne) a także są cennym elementem diety w trakcie leczenia przeciwnowotworowego ( z uwagi na dużą ilość przeciwutleniaczy, mających ochronne działanie na komórki).
💛Owoce te mają też niski indeks glikemiczny a więc żaden cukrzyk nie powinien obawiać się włączenia ich do swojej diety.
Z tych cudownych jagodowych owoców można przygotowywać pyszne soki, syropy, dżemy, ale także zajadać je w naturalnej, nieprzetworzonej formie, jako dodatek np. DO OWSIANKI!
❗👩🍳Łapcie przepis na super letnie śniadanko, sycące, witaminowe, bombowe!
Warto tutaj dodać, że kakao jest świetnym źródłem żelaza, a witamina C zawarta w jeżynach zwiększa jego przyswajalność w organizmie 😊 Także mamy super połączenie – nie tylko smakowe ale i zdrowotne!
Składniki na letnią kakaową owsiankę z jeżynami:
- Płatki owsiane – 3 łyżki
- Mleko/napój roślinny – ½ szklanki
- Kakao – 1 czubata łyżeczka
- Banan – 1/2 średniej sztuki
- Miód – 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie – garść
- Mieszanka proteinowa (siemię lniane, nasiona słonecznika, zarodki pszenne, daktyle, wiórki kokosowe, orzechy laskowe i orzechy nerkowa) – 1 łyżeczka
- Jeżyny – duuuża garść
Przygotowanie letniej kakaowej owsianki z jeżynami:
- Płatki owsiane zalać mlekiem/napojem, dodać pokrojonego w plasterki banana. Zagotować.
- Dosypać kakao, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze chwilę, aż płatki zmiękną.
- Przełożyć do miseczki, po chwili dodać miód, posypać mieszanką, dodać orzechy włoskie i jeżyny.
Smacznego!
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: