Letnia kakaowa owsianka z jeżynami

Magdalena Ziółek

Letnia kakaowa owsianka z jeżynami

Jemy sezonowo: na scenie: jeżyny!

Korzystamy z letnich owoców i łapiemy za jeżynki!

_DSC3741

💛Cudowne źródło witaminy C, dzięki której przeciwdziałamy stresowi oksydacyjnemu i nasze komórki oraz cały organizm dłużej pozostają w zdrowiu i równowadze.

💛To również znakomite źródło błonnika, a więc zapobiegamy zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha, a jednocześnie wpływamy pozytywnie na stężenie cholesterolu we krwi, kontrolujemy poziom glukozy poprzez jej spowolnione wchłanianie oraz wspomagamy rozwój przyjaznej mikroflory jelitowej!

💛Co więcej? Ładujemy się witaminą K, niezbędną do procesu krzepnięcia krwi i poprawnego metabolizmu kości; a także manganem mającym znaczenie dla rozwoju kości i funkcjonowania układu odpornościowego

💛Dodatkowo jeżyny powiązane są z poprawą pracy mózgu, korzystnym wpływem na zdrowie jamy ustnej (przeciwbakteryjne i przeciwzapalne) a także są cennym elementem diety w trakcie leczenia przeciwnowotworowego ( z uwagi na dużą ilość przeciwutleniaczy, mających ochronne działanie na komórki).

💛Owoce te mają też niski indeks glikemiczny a więc żaden cukrzyk nie powinien obawiać się włączenia ich do swojej diety.

Z tych cudownych jagodowych owoców można przygotowywać pyszne soki, syropy, dżemy, ale także zajadać je w naturalnej, nieprzetworzonej formie, jako dodatek np. DO OWSIANKI!

❗👩‍🍳Łapcie przepis na super letnie śniadanko, sycące, witaminowe, bombowe!

Warto tutaj dodać, że kakao jest świetnym źródłem żelaza, a witamina C zawarta w jeżynach zwiększa jego przyswajalność w organizmie 😊 Także mamy super połączenie – nie tylko smakowe ale i zdrowotne!

Składniki na letnią kakaową owsiankę z jeżynami:

  • Płatki owsiane – 3 łyżki
  • Mleko/napój roślinny – ½ szklanki
  • Kakao – 1 czubata łyżeczka
  • Banan – 1/2 średniej sztuki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie – garść
  • Mieszanka proteinowa (siemię lniane, nasiona słonecznika, zarodki pszenne, daktyle, wiórki kokosowe, orzechy laskowe i orzechy nerkowa) – 1 łyżeczka
  • Jeżyny – duuuża garść

Przygotowanie letniej kakaowej owsianki z jeżynami:

  1. Płatki owsiane zalać mlekiem/napojem, dodać pokrojonego w plasterki banana. Zagotować.
  2. Dosypać kakao, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze chwilę, aż płatki zmiękną.
  3. Przełożyć do miseczki, po chwili dodać miód, posypać mieszanką, dodać orzechy włoskie i jeżyny.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: