Warzywa z grzybami w sosie śmietanowym – pomysł na lekki wegetariański lunch

Magdalena Ziółek

Warzywa z grzybami w sosie śmietanowym – pomysł na lekki wegetariański lunch

Korzystajmy póki grzyby obficie pojawiają się na targach! Oprócz jesieni nie ma takiego drugiego okresu, w którym możemy dosłownie przebierać w rodzajach tych naszych kapeluszników… Do tego pamiętajmy aby dodać dużo warzyw i ziół, zapewniając odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych i już – jesienny lunch podany! Mniam!

IMG_9025-2

Składniki na warzywa z grzybami w sosie śmietanowym (na 2 porcje):

  • Cukinia – 1 średnia sztuka
  • Grzyby leśne (dowolne ulubione) – 1 średnia micha
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Pietruszka natka – duuuuza garść
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cebula – 1 średnia sztuka
  • Śmietana 18% – 2-3 łyżki (ew.jogurt naturalny w wersji fit!)
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Ryż długoziarnisty – 100g
  • Pieprz, sól, zioła prowansalskie

Przygotowanie warzyw z grzybami w sosie śmietanowym:

  1. Grzyby oczyścić, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki, Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Ryż ugotować w proporcji 1:2 ryż:woda z odrobiną soli.
  3. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Po chwili dodać czosnek i chwilę podsmażyć uważając aby go nie przypalić. Dodać odrobinę soli i pieprzu i zamieszać.
  4. Dorzucić grzyby, cukinię i paprykę i smażyć, aż grzyby uwolnią aromat a następnie dolać na patelnię trochę wody i przykryć pokrywką aby warzywa się poddusiły i zmiękły.
  5. Po ok. 10-15 minutach zmniejszyć ogień i dodać śmietanę/jogurt naturalny i zamieszać.
  6. Dorzucić zioła, dodać część posiekanej natki pietruszki i doprawić resztą przypraw do smaku. Chwile podgrzewać razem i przełożyć część do głębokiego talerza.
  7. Dodać porcję ryżu i udekorować pietruszką.

Jeśli chcecie, aby danie zawierało więcej białka, na etapie podsmażania czosnku, wrzućcie np. pierś z kurczaka i lekko obsmażcie po czym przyjedźcie do kolejnych etapów.

Smacznego Kochani!

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: