Kanapki z wędzonym pstrągiem i awokado
Śniadanie sycące na kilka dłuuugich godzin! Bomba kwasów omega-3, błonnika z czystych ziaren i pełnowartościowego białka z jaja i pstrąga. Palce lizać, dosłownie.
Składniki na kanapki z wędzonym pstrągiem i awokado:
- Chleb czystoziarnisty – 2 kromki
- Pstrąg łososiowy wędzony – ok.50g
- Awokado – ½ sztuki
- Serek śmietankowy/twarogowy do smarowania – 2 łyżeczki
- Żółty ser – 1 plaster (można pominąć)*
- Jajo – 1 sztuka
- Papryczka chilli -szczypta/malutki kawałek jeśli świeża
- Pietruszka – do dekoracji
Przygotowanie kanapek z wędzonym pstrągiem i awokado:
- Chleb posmarować serkiem.
- Ćwiartkę awokado rozdrobnić widelcem, dodać szczyptę chilli, soli i pieprzu i wymieszać dokładnie. Drugą ćwiartkę awokado pokroić w paseczki.
- Jajo ugotować na półtwardo.
- Na jedną z kromek położyć kawałki pstrąga, a na nie plastry awokado.
- Drugą kromkę posmarować pastą z awokado, na wierzch dodać kawałki pstrąga.
- Udekorować kanapki świeżą pietruszką i posypać pieprzem.
- Zjeść z ugotowanym jajkiem.
*Jeśli lubisz, do pierwszej kanapki na spód możesz także położyć plaster żółtego sera, a dopiero na to pstrąga i awokado.
Wolicie śniadania na słono czy na słodko? To jest moim absolutnym ulubieńcem zaraz po szakszuce, jeśli chodzi o wersje słone!
Pięknej Soboty Kochani!
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: