Kanapki z wędzonym pstrągiem i awokado

Magdalena Ziółek

Kanapki z wędzonym pstrągiem i awokado

Śniadanie sycące na kilka dłuuugich godzin! Bomba kwasów omega-3, błonnika z czystych ziaren i pełnowartościowego białka z jaja i pstrąga. Palce lizać, dosłownie.

Kanapki z pstrągiem i awokado (1)

Składniki na kanapki z wędzonym pstrągiem i awokado:

  • Chleb czystoziarnisty – 2 kromki
  • Pstrąg łososiowy wędzony – ok.50g
  • Awokado – ½ sztuki
  • Serek śmietankowy/twarogowy do smarowania – 2 łyżeczki
  • Żółty ser – 1 plaster (można pominąć)*
  • Jajo – 1 sztuka
  • Papryczka chilli -szczypta/malutki kawałek jeśli świeża
  • Pietruszka – do dekoracji

Przygotowanie kanapek z wędzonym pstrągiem i awokado:

  1. Chleb posmarować serkiem.
  2. Ćwiartkę awokado rozdrobnić widelcem, dodać szczyptę chilli, soli i pieprzu i wymieszać dokładnie. Drugą ćwiartkę awokado pokroić w paseczki.
  3. Jajo ugotować na półtwardo.
  4. Na jedną z kromek położyć kawałki pstrąga, a na nie plastry awokado.
  5. Drugą kromkę posmarować pastą z awokado, na wierzch dodać kawałki pstrąga.
  6. Udekorować kanapki świeżą pietruszką i posypać pieprzem.
  7. Zjeść z ugotowanym jajkiem.

*Jeśli lubisz, do pierwszej kanapki na spód możesz także położyć plaster żółtego sera, a dopiero na to pstrąga i awokado.

Wolicie śniadania na słono czy na słodko? To jest moim absolutnym ulubieńcem zaraz po szakszuce, jeśli chodzi o wersje słone!

Pięknej Soboty Kochani!

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: