Jak wzmocnić mikrobiotę jelitową? Sposoby na poprawę stanu jelit

Magdalena Ziółek

Jak wzmocnić mikrobiotę jelitową? Sposoby na poprawę stanu jelit

Cierpisz na nietolerancje pokarmowe lub alergie? Masz wzdęcia, bóle brzucha, biegunki lub zaparcia? A może stwierdzono u Ciebie zespół jelita drażliwego lub stan zapalny? Możliwe też, że często czujesz się przygnębiony, przytłoczony nadmiarem obowiązków i masz problemy z koncentracją…

Zdrowy mikrobiom

Czy zdziwi Cię, jeśli powiem, że wiele z tych problemów może wynikać z zaburzeń w składzie Twoich bakterii jelitowych?

Możesz nie uwierzyć, jak istotną rolę odgrywają w naszym życiu i jak wiele funkcji w organizmie zależy właśnie od nich! jeśli ostatnio nie czułeś/czułaś się najlepiej i postanowiłeś/aś zadbać o swoje zdrowie, to WARTO ZACZĄĆ OD JELIT – centrum naszej odporności i dobrego samopoczucia!

Mikrobiota jelitowa a zdrowie człowieka

To wszystkie mikroorganizmy (głównie bakterie i drożdże) zasiedlające nasze jelita. Ich liczebność przewyższa 1,3 krotnie liczbę komórek człowieka! Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania nasze organizmu. Większość z nich to bakterie, które oprócz “standardowych” funkcji pełnionych w jelitach tworzą także połączenie z naszym mózgiem, czyli tzw. oś mózgowo-jelitową.

Mikrobiota jelitowa kształtuje się do 3. roku życia i zależy od bardzo wielu czynników.

W skrócie mikrobiota jelitowa odpowiada za:

  • Naszą odporność – zapewnia silną ochronę przez patogenami i przy prawidłowym składzie mikrobioty, znacznie rzadziej dotykają nas wszelkie infekcje, stany zapalne i choroby przewlekłe!
  • Metabolizm glukozy, kwasów tłuszczowych – czyli za sprawne funkcjonowanie naszej gospodarki węglowodanowej, tolerancje glukozy i zapobieganie cukrzycy!
  • Metabolizm leków
  • Wytwarzanie witamin z grupy B i witaminy K – niezbędnych m.in. do prawidłowego działanie układu nerwowego, czy procesu krzepnięcia krwi
  • Wytwarzanie dopaminy, serotoniny – ogromny wpływ na nasze samopoczucie! Zaburzenia w mikrobiocie jelitowej prowadzą do obniżonego nastroju, problemów z koncentracją, pamięcią, do stanów lękowych a nawet depresji.
  • Wytwarzanie związków imitujących hormony jelitowe! – produkują związki przypominające działaniem grelinę oraz leptynę, a więc mają wpływ na uczucie głodu i sytości i kontrolę przyjmowania pokarmów

Dysbioza jelitowa a zdrowie człowieka

Często, na skutek nieprawidłowego odżywiania, braku higieny snu, nadużywania antybiotyków, przewlekłego stresu, braku aktywności fizycznej i wielu innych, dochodzi do DYSBIOZY JELITOWEJ – zaburzenia składu, ilości i funkcjonowania mikrobioty jelitowej, co skutkuje takimi chorobami jak zespół jelita przesiąkliwego, zespół jelita drażliwego, SIBO, stanów zapalnych jelit jak Ch. Leśniowskiego-Crohna, pojawiają się nietolerancje pokarmowe, alergie, choroby autoimmunologiczne (jak łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto itd.). W przewlekłych stanach może dojść do zmian w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego, a dalej zmian w mózgu, aberracjach w zachowaniu i procesach poznawczych.

Aby temu zapobiec, należy odpowiednio się odżywiać, prowadzić zdrowy styl życia i w jak największym stopniu redukować stres. Oto ściąga dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje jelita i poprawić stan zdrowia i samopoczucie!

Jak wzmocnić mikrobiotę jelit? Dobre bakterie rosną w siłę, gdy:

  • Jemy dużo RÓŻNYCH warzyw i owoców
  • Dostarczamy dużo błonnika (produkty pełnoziarniste, nasiona lnu, orzechy, strączki), w szczególności frakcji o prebiotycznym działaniu (zielone banany, por, cykoria, czosnek, topinambur, strączki, nasiona, przestudzony makaron i ryż)
  • Ładujemy je probiotykami z jogurtów, kefirów, serów, kiszonek
  • Dostarczamy im dużo antyoksydantów (owoce jagodowe, czerwone wino, kakao, zioła, przyprawy – kurkuma!, zielona herbata)
  • Otrzymują zdrowe tłuszcze z tłustych ryb morskich, orzechów i nasion, oliwy z oliwek, oleju konopnego czy oleju rzepakowego, awokado
  • Śpimy dobrze i odpowiednio długo
  • Ograniczamy poziom stresu
  • Stosujemy post przerywany
  • Unikamy nadmiernego przyjmowania antybiotyków
  • Unikamy żywności przetworzonej: fast foodów, gotowych dań, napojów gazowanych, parówek, ciastek, batonów, wafli ryżowych, lodów, dań instant w proszku, twardych margaryn
  • Unikamy cukru: słodycze, napoje słodzone, wysokosłodzony dżemy i produkty mleczne, pieczywo cukiernicze jak drożdżówki, rogaliki, lody

Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów odżywiających nasze dobre bakterie! Zapraszam do korzystania z nich ile się da!

Które z tych punktów możecie odhaczyć jako wprowadzone? Czy macie jakieś dolegliwości jelitowe, z którymi walczycie?

Dużo zdrowia dla Waszych bakterii!

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: