Jak wzmocnić mikrobiotę jelitową? Sposoby na poprawę stanu jelit
Cierpisz na nietolerancje pokarmowe lub alergie? Masz wzdęcia, bóle brzucha, biegunki lub zaparcia? A może stwierdzono u Ciebie zespół jelita drażliwego lub stan zapalny? Możliwe też, że często czujesz się przygnębiony, przytłoczony nadmiarem obowiązków i masz problemy z koncentracją…
Czy zdziwi Cię, jeśli powiem, że wiele z tych problemów może wynikać z zaburzeń w składzie Twoich bakterii jelitowych?
Możesz nie uwierzyć, jak istotną rolę odgrywają w naszym życiu i jak wiele funkcji w organizmie zależy właśnie od nich! jeśli ostatnio nie czułeś/czułaś się najlepiej i postanowiłeś/aś zadbać o swoje zdrowie, to WARTO ZACZĄĆ OD JELIT – centrum naszej odporności i dobrego samopoczucia!
Mikrobiota jelitowa a zdrowie człowieka
To wszystkie mikroorganizmy (głównie bakterie i drożdże) zasiedlające nasze jelita. Ich liczebność przewyższa 1,3 krotnie liczbę komórek człowieka! Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania nasze organizmu. Większość z nich to bakterie, które oprócz “standardowych” funkcji pełnionych w jelitach tworzą także połączenie z naszym mózgiem, czyli tzw. oś mózgowo-jelitową.
Mikrobiota jelitowa kształtuje się do 3. roku życia i zależy od bardzo wielu czynników.
W skrócie mikrobiota jelitowa odpowiada za:
- Naszą odporność – zapewnia silną ochronę przez patogenami i przy prawidłowym składzie mikrobioty, znacznie rzadziej dotykają nas wszelkie infekcje, stany zapalne i choroby przewlekłe!
- Metabolizm glukozy, kwasów tłuszczowych – czyli za sprawne funkcjonowanie naszej gospodarki węglowodanowej, tolerancje glukozy i zapobieganie cukrzycy!
- Metabolizm leków
- Wytwarzanie witamin z grupy B i witaminy K – niezbędnych m.in. do prawidłowego działanie układu nerwowego, czy procesu krzepnięcia krwi
- Wytwarzanie dopaminy, serotoniny – ogromny wpływ na nasze samopoczucie! Zaburzenia w mikrobiocie jelitowej prowadzą do obniżonego nastroju, problemów z koncentracją, pamięcią, do stanów lękowych a nawet depresji.
- Wytwarzanie związków imitujących hormony jelitowe! – produkują związki przypominające działaniem grelinę oraz leptynę, a więc mają wpływ na uczucie głodu i sytości i kontrolę przyjmowania pokarmów
Dysbioza jelitowa a zdrowie człowieka
Często, na skutek nieprawidłowego odżywiania, braku higieny snu, nadużywania antybiotyków, przewlekłego stresu, braku aktywności fizycznej i wielu innych, dochodzi do DYSBIOZY JELITOWEJ – zaburzenia składu, ilości i funkcjonowania mikrobioty jelitowej, co skutkuje takimi chorobami jak zespół jelita przesiąkliwego, zespół jelita drażliwego, SIBO, stanów zapalnych jelit jak Ch. Leśniowskiego-Crohna, pojawiają się nietolerancje pokarmowe, alergie, choroby autoimmunologiczne (jak łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto itd.). W przewlekłych stanach może dojść do zmian w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego, a dalej zmian w mózgu, aberracjach w zachowaniu i procesach poznawczych.
Aby temu zapobiec, należy odpowiednio się odżywiać, prowadzić zdrowy styl życia i w jak największym stopniu redukować stres. Oto ściąga dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje jelita i poprawić stan zdrowia i samopoczucie!
Jak wzmocnić mikrobiotę jelit? Dobre bakterie rosną w siłę, gdy:
- Jemy dużo RÓŻNYCH warzyw i owoców
- Dostarczamy dużo błonnika (produkty pełnoziarniste, nasiona lnu, orzechy, strączki), w szczególności frakcji o prebiotycznym działaniu (zielone banany, por, cykoria, czosnek, topinambur, strączki, nasiona, przestudzony makaron i ryż)
- Ładujemy je probiotykami z jogurtów, kefirów, serów, kiszonek
- Dostarczamy im dużo antyoksydantów (owoce jagodowe, czerwone wino, kakao, zioła, przyprawy – kurkuma!, zielona herbata)
- Otrzymują zdrowe tłuszcze z tłustych ryb morskich, orzechów i nasion, oliwy z oliwek, oleju konopnego czy oleju rzepakowego, awokado
- Śpimy dobrze i odpowiednio długo
- Ograniczamy poziom stresu
- Stosujemy post przerywany
- Unikamy nadmiernego przyjmowania antybiotyków
- Unikamy żywności przetworzonej: fast foodów, gotowych dań, napojów gazowanych, parówek, ciastek, batonów, wafli ryżowych, lodów, dań instant w proszku, twardych margaryn
- Unikamy cukru: słodycze, napoje słodzone, wysokosłodzony dżemy i produkty mleczne, pieczywo cukiernicze jak drożdżówki, rogaliki, lody
Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów odżywiających nasze dobre bakterie! Zapraszam do korzystania z nich ile się da!
Które z tych punktów możecie odhaczyć jako wprowadzone? Czy macie jakieś dolegliwości jelitowe, z którymi walczycie?
Dużo zdrowia dla Waszych bakterii!
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: