Jak w łatwy sposób zachować ZDROWY UMYSŁ 🙏 i CIAŁO 🏃♂️? PRAKTYCZNE porady dla każdego!
Jako, że niedawno wspominałam Wam nieco o dbaniu o siebie i trzymaniu formy zarówno fizycznej jak i psychicznej, to dzisiaj opowiem Wam nieco więcej i konkretniej o tym, co jeść, żeby osiągnąć najlepsze efekty.😉❗
Wiecie może co to jest DIETOPROFILAKTYKA? Na czym się opiera i jakie ma znaczenie w kontekście żywienia❔ Samą profilaktykę definiujemy jako „działanie mające na celu zapobieganie niekorzystnym zjawiskom, zwłaszcza chorobom, zapobieganie rozwojowi choroby poprzez kontrolowanie przyczyn i czynników ryzyka. DIETO- oznacza że osiągamy to właśnie poprzez odpowiednią dietę. No więc jak to zrobić? Jak uchronić się przed chorobami?💥
Niepodważalnym faktem pozostaje 5 porcji warzyw i owoców dziennie.💚Czemu wszędzie pojawia nam się ten sam schemat? Ponieważ to na nich opiera się większość drogocennych dla naszego zdrowia składników, które sprawiają, że czujemy się „w formie”🏃♀️. Czym one są?
💚Jest to np. POTAS – zawarty w dużej mierze w:
*ziemniakach,
*bananach🍌,
*awokado
*pomidorach.
Jest to niezbędny składnik utrzymujący nasze ciśnienie tętnicze na odpowiednim poziomie (działa hipotensyjnie, czyli obniża wartość ciśnienia!
💚Dalej: WITAMINA C – zawarta o dziwo w największej ilości nie w cytrynie, ale np. w:
*dzikiej róży,
*czerwonej i żółtej papryce,
*czarnej porzeczce,
Oprócz wspomagania naszego systemu odpornościowego i ochronie przed stanami zapalnymi i nowotworami, działa hamująco na namnażanie tak powszechnej bakterii jak Helicobacter pylorii, czyli skutecznie chroni nasze żołądki przed zapaleniem i jego bolesnymi objawami.
💚BŁONNIK POKARMOWY – można by o nim mówić bez końca, jednak najczęściej wspomina się go w kontekście terapii zaparć (reguluje pracę jelit – poprawia perystaltykę) i zapobiegania nowotworom jelita grubego oraz kamicy żółciowej
💚A co w KAPUSTNYCH (brukselce, kalafiorze, kapustach, brokułach)? GLUKOZYNOLANY! W skrócie? Przeciwnowotworowe, bakteriobójcze i grzybobójcze cuda!
💚STRĄCZKI też nie pozostają bez miejsca na podium (dość tutaj rozbudowanym) – przede wszystkim wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, jednak tak jak w przypadku błonnika, jest to znacznie szerszy temat. Są bogactwem białka i składników mineralnych, z których każdy odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie.
💚KAROTENOIDY – kojarzą się z karotką? Bardzo dobrze! Znajdziecie je jednak także w:
*dyni,
*pomidorach,
*papryce,
*jarmużu
Oprócz wspomagania układu odpornościowego, stanowią silną ochronę komórek przez promieniowaniem UV, a także, dzięki temu że są prekursorami witaminy A, wspomagają proces widzenia.
❗Co oprócz warzyw i owoców?
💚Wapń! WAPŃ! Wapń! Przeciętnie powinniśmy spożywać go około 1000 mg dziennie, a nawet więcej. Znajduje się głównie w produktach mlecznych🥛 (mleko, twaróg, ser, kefir) jednak dla tych którzy nie mogą ich spożywać np. z powodu alergii, poleca się wapń z produktów roślinnych czyli z:
*sezamu,
*pasty tahini,
*siemienia lnianego,
*orzechów,
*warzyw strączkowych(soja, fasola)
*warzyw zielonych (brokuły, pietruszka, jarmuż).
💚ZDROWE TŁUSZCZE
Niezbędnym elementem zdrowego odżywiania i zachowania zdrowia, będzie odpowiednia podaż tłuszczu. Ale nie byle jakiego tłuszczu, tylko ZDROWEGO.
Jaki to i w czym go znajdziemy?
ZDROWY TŁUSZCZ będzie zawierał dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zaliczanych do NNKT czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Będzie miał też korzystny stosunek kwasów omega 3 do kwasów omega 6, tak aby spożywając go, nie zaburzyć ich delikatnej, acz niezmiernie kluczowej dla organizmu równowagi. Taki korzystny skład znajdziemy m.in. w:
*naszym rodzimym oleju rzepakowym,
*nierafinowanej oliwie z oliwek,
*oleju lnianym,
*RYBACH: śledź, łosoś, makrela
*AWOKADO,
*NASIONACH (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane) i *ORZECHACH (orzechy włoskie, laskowe, migdały).
Co głównie zapewnią nam NNKT? Działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe (czyli zmniejszanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, zawału itd.!) oraz przeciwzapalne.
💚Do tego wszystkiego pamiętajcie o wypijaniu ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI PŁYNÓW dziennie! Każdy z nas powinien spożywać przynajmniej około 2 LITRÓW płynów dziennie! Istnieje prosty wzór, dzięki któremu możecie obliczyć swoje minimalne (czyli lepiej jeżeli uda Wam się więcej!) zapotrzebowanie na wodę –> x= masa ciała w kg * 30ml/kg mc, czyli np. jeśli ważysz 60kg to Twoje minimalne zapotrzebowanie dzienne wynosi 60*30 = 1800 ml.
Ale uwaga: odpowiednia podaż wody to odpowiednie funkcjonowanie MÓZGU, UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO, TEMPA METABOLIZMU I WIELU WIELU INNYCH!
Które z powyższych będzie Wam najłatwiej wprowadzić w życie? A o które już zadbaliście? Zjadacie OBOWIĄZKOWE 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW DZIENNIE?
Zadbajmy o siebie! W szczególności teraz! 😉❗💚
Lubicie takie porady i chcielibyście więcej?
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: