Hummus buraczany – żelazna kanapka na zdrowie
Problem z poziomem żelaza? Za niskie Hb, RBC, HTC? Czujesz się osłabiony/a? Włosy wypadają, nie masz siły, dokuczają Ci zawroty i bóle głowy? Wszyscy mówią Ci, że jesteś jakiś blady?
To może być właśnie niedokrwistość dlatego odsyłam Cię do mojego poprzedniego posta, w którym opowiedziałam, na czym polega to schorzenie, jak je zdiagnozować i jak je leczyć (dietą!). Także koniecznie przeczytaj, a dziś zostawiam Ci przepis, który w tej sytuacji będzie dla Ciebie idealny :)). Porcja takiego hummusu to 4,7mg żelaza czyli 50% zapotrzebowania mężczyzny (10mg/d) oraz 1/4 zapotrzebowania kobiety (18mg/d). Porcja zdrowia!
Składniki na hummus buraczany (ok. 8 porcji pasty, wychodzi jej naprawdę dużo!):
- ciecierzyca (nasiona suche) – 500g
- buraki – 3 średnie sztuki
- tahini – 2 duże łyżki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- olej sezamowy – 2-3 łyżki (zależy czy chcesz uzyskać intensywny smak)
- czosnek – 3 ząbki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- woda – do uzyskania pożądanej konsystencji
- słonecznik i dynia – do posypania
- pietruszka – do dekoracji (koniecznie!)
Przygotowanie hummusu buraczanego:
Ciecierzycę namoczyć odpowiednio długi i ugotować w nowej wodzie. Buraki upiec lub ugotować. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki zblendować, dodając wody do odpowiedniej konsystencji. Spróbować i doprawić wg uznania.
Zjeść z ulubionym pieczywem (najlepiej pełnoziarniste bo to super źródło żelaza!) i na wierzch posypać pestki słonecznika/dyni i udekorować konkretną porcją pietruszki!
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: