Frittata – szybkie jajeczne śniadanie
Łatwe, szybkie, a przy okazji – czyszczące lodówkę!
Ogromną zaletą tego typu śniadania jest ilość kombinacji i możliwości, jakie zapewnia. Tak naprawdę bazę stanowią jaja i mleko – cała reszta zależy od Waszej kreatywności i aktualnego stanu lodówki! Jest to świetny pomysł, gdy mamy np., resztkę warzyw, z którymi nie do końca wiemy, co zrobić, parę kawałków sera, bądź szynki/kiełbaski. Do tego robi się dosłownie w chwilę. Możecie zjeść samą lub np. z kromką ulubionego pieczywa, roszponką, czy innym dodatkiem.
Składniki (2 porcje)📃:
· 5 jajek
· ½ papryki – świetne źródło witaminy C!
· 5-6 plasterków upieczonej cukinii
· 6-7 słupków upieczonego batata i marchewki
· ½ upieczonej cebulki
· 5-6 plastrów polędwicy z kurczaka (jakakolwiek inna też się nada; w wersji wege pomijamy J)
· ½ szklanki mleka
· Łyżeczka masła (najlepiej klarowane) – do posmarowania patelni
· Ewentualnie: natka pietruszki do posypania
· Przyprawy: u mnie bazylia, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie✅:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jajka delikatnie roztrzepać, dodać przyprawy, dolać mleka i wszystkie ulubione warzywa, dodatki, jakie lubimy i mamy akurat w lodówce (ja miałam pieczone warzywa więc idealnie się sprawdziły). Dno i boki głębokiej patelni posmarować masłem. Wylać masę z dodatkami na patelnię, udekorować wg uznania i zapiekać około 20 minut (tak, aby jajka się ścięły). Na koniec możecie jeszcze dodać natkę pietruszki, żeby doładować się dodatkowo witaminą C!
#jemyzglowa #sniadanie #niedziela #poranek #leniweśniadanie #prosteprzepisy #przepis #jajka #wege #jajanaśniadanie #frittata #mniam #dietetyk #jemzdrowo #wiemcojem #jemyzgłową #takaniedziela #szybkieśniadanie #szybko #prosto #fit #dieta #zapiekanka #zdrowie #odżywianie #jemzdrowo #zdrowystylżycia #jemy_z_głową #żywienie #czyszczenie #lodówki
Udostępnij: