Frittata – szybkie jajeczne śniadanie

Magdalena Ziółek

Frittata – szybkie jajeczne śniadanie

Łatwe, szybkie, a przy okazji – czyszczące lodówkę!

Ogromną zaletą tego typu śniadania jest ilość kombinacji i możliwości, jakie zapewnia. Tak naprawdę bazę stanowią jaja i mleko – cała reszta zależy od Waszej kreatywności i aktualnego stanu lodówki! Jest to świetny pomysł, gdy mamy np., resztkę warzyw, z którymi nie do końca wiemy, co zrobić, parę kawałków sera, bądź szynki/kiełbaski. Do tego robi się dosłownie w chwilę. Możecie zjeść samą lub np. z kromką ulubionego pieczywa, roszponką, czy innym dodatkiem.

Składniki (2 porcje)📃:

· 5 jajek

· ½ papryki – świetne źródło witaminy C!

· 5-6 plasterków upieczonej cukinii

· 6-7 słupków upieczonego batata i marchewki

· ½ upieczonej cebulki

· 5-6 plastrów polędwicy z kurczaka (jakakolwiek inna też się nada; w wersji wege pomijamy J)

· ½ szklanki mleka

· Łyżeczka masła (najlepiej klarowane) – do posmarowania patelni

· Ewentualnie: natka pietruszki do posypania

· Przyprawy: u mnie bazylia, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie✅:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jajka delikatnie roztrzepać, dodać przyprawy, dolać mleka i wszystkie ulubione warzywa, dodatki, jakie lubimy i mamy akurat w lodówce (ja miałam pieczone warzywa więc idealnie się sprawdziły). Dno i boki głębokiej patelni posmarować masłem. Wylać masę z dodatkami na patelnię, udekorować wg uznania i zapiekać około 20 minut (tak, aby jajka się ścięły). Na koniec możecie jeszcze dodać natkę pietruszki, żeby doładować się dodatkowo witaminą C!

#jemyzglowa #sniadanie #niedziela #poranek #leniweśniadanie #prosteprzepisy #przepis #jajka #wege #jajanaśniadanie #frittata #mniam #dietetyk #jemzdrowo #wiemcojem #jemyzgłową #takaniedziela #szybkieśniadanie #szybko #prosto #fit #dieta #zapiekanka #zdrowie #odżywianie #jemzdrowo #zdrowystylżycia #jemy_z_głową #żywienie #czyszczenie #lodówki

Udostępnij: