Fit szarlotka z owsiano-migdałową kruszonką🍏

Magdalena Ziółek

Fit szarlotka z owsiano-migdałową kruszonką🍏

Powiem Wam, że sama jestem w szoku, że tak długo nie wrzuciłam żadnego przepisu na ciasto! Trzeba to nadrobić.

Pamiętacie czekoladowe szaleństwo z malinami i białą czekoladą? Prezentuję Wam kolejny pomysł na osłodzenie sobie obecnej sytuacji i zajęcie czymś myśli i rączek🧠🦾. Oto moja FIT SZARLOTKA❗💛🍏. Składniki raczej podstawowe, więc nie powinniście mieć problemu z ich zdobyciem (choć z tą mąką to zaczęłam mieć ostatnio wątpliwości…😂). Czemu fit i zdrowsza? Bo:

1. Nie ładujemy w nią kostki masła,

2. Zamiast mąki pszennej, używamy pełnoziarnistej i orkiszowej

3. Nie używamy cukru – posługujemy się stewią/erytrytolem.

Mówię Wam, doskonały pomysł na dłużące się chwile, a do tego mnóstwo dobrej zabawy. Rozgrzewamy się w te chłodne (ale już słoneczne!) dni🌞.

✅Składniki (forma 23 cm):

Mąka (130g orkiszowa, 70g pełnoziarnista) – możecie też kombinować z innymi, ja lubię w tej wersji

Jaja 🥚- 2 sztuki

Masło – 80g

Stewia – ok. 5 łyżek (ewentualnie jeśli nie przejmujecie się kaloriami to dodajcie trochę cukru wanilinowego)

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Farsz:

Jabłka 🍏– 7 mniejszych/średnich

Cynamon – ok. 3/4 łyżeczki

Stewia – 4 łyżki

Woda 💦- 2/3 łyżki

Kruszonka:

Wiórki kokosowe🥥 – 2 łyżki

Migdały w płatkach – 2 łyżki

Płatki owsiane – 4/5 łyżek (w zależności jak dużo chcecie otrzymać kruszonki)

Masło – 30/40g

▶Przygotowanie:

1. Masło rozpuścić w garnuszku. Mąkę połączyć z jajami, proszkiem do pieczenia i stewią. Dodać rozpuszczone masło. Wymieszać wszystko i ugnieść ciasto.

2. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka/głębokiej patelni, dodać stewię i cynamon, podlać 2-3 łyżkami wody i podgotować aż jabłka zmiękną.

3. Piekarnik rozgrzać do 180°. Foremkę wyłożyć papierem pieczenia (spód) a boki natłuścić. Lekko rozwałkować ciasto lub dokładnie ugnieść i rozłożyć już w foremce (bo po rozwałkowaniu może się trochę rwać). Dokładnie wykleić boki foremki. Wstawić ciasto na 5 minut do piekarnika aby się trochę podpiekło.

4. Wiórki, migdały, płatki owsiane i masło zmiksować razem.

5. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, dodać podprażone jabłka i posypać kruszonką.

6. Zapiekać ok. 25 minut.

Wiecie, czego Wam teraz brakuje? (Szczęśliwcy może i już to mają ) LODÓW WANILIOWYCH! Z taką cieplutką szarlotką, wyjętą prosto z piekarnika, gałka lodów waniliowych to już będzie czyste szaleństwo. Ale takie zdrowe i dietetyczne!🙈

Ciekawa jestem Waszych wrażeń! Koniecznie dajcie znać🥰

#ciasto #jemyzglowa #szarlotka #fitciasto #fit #przepis #jabłka #deser #jabłecznik #jemzdrowo #gotowanie #wypieki #niedziela #zostajewdomu #ciacho #słodko #słodycze #słodkości #jemyzgłową #zdrowe #jedzenie #wiemcojem #dietetyk #dieta #odżywianie #lody #waniliowe #zdroweciasto #ciacho #redukcja #odchudzanie #cheatmeal #jemy_z_głową #conadeser #sweet #cake

Udostępnij: