Fit tarta z dynią i ricottą. Nie tylko w Halloween!
Czyli co dobrego niesie nam dynia?
Starajmy się doceniać to, co Matka Natura „serwuje nam” podczas jesieni i wykorzystujmy to, aby zadbać o swoje zdrowie. Ta pomarańczowa bombka to jego doskonałe źródło. W dodatku, jest niezwykle wdzięcznym warzywem jeśli chodzi o wykorzystanie w potrawach (curry, babeczki dyniowe, placuszki, sałatka, rozgrzewająca zupa krem z dyni), a także pięknie ozdobi Wasze kuchenne blaty. Przydaje się zarówno przed, w trakcie, jak i po Halloween! Osobiście preferuję odmianę Hokkaido, ponieważ nie rozpada się podczas obróbki cieplnej i nie trzeba bawić się w jej obieranie 😉 Jest mniejsza niż nasze rodzime odmiany i cudownie słodka, jeśli zakupicie ją na dobrym targu. Wystarczy upiec ją w piekarniku i dodać np. do przepysznej warzywnej (lub nie tylko) tarty. Ale o tym potem!
Pomarańczowe, czyli zdrowe?
Tak, bo oznacza to że w jej strukturach znajduje się dużo beta-karotenu, a więc związku o silnych właściwościach przeciwutleniających. A to właśnie do tego ostatnio wszyscy dążymy, żeby powstrzymać stan zapalny w organizmach, prowadzący do poważnych chorób, takich jak cukrzyca, choroba Hashimoto, miażdżyca, czy nawet choroba nowotworowa. Badania wykazały, że regularne spożywanie dyni zmniejsza istotnie ryzyko wystąpienia wielu z nich. Jak wiemy, sam karoten wpływa także korzystnie na nasz wzrok, także w obecnych czasach, w których ten zmysł jest szczególnie obciążony, ma to duże znaczenie protekcyjne.
Co więcej, w 100g dyni znajdziemy aż 3g błonnika pokarmowego (a czasem nawet więcej)! Doskonałe rozwiązanie dla osób zmagających się z zaparciami, czy zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Dynia cechuje się także wysoką zawartością wapnia, żelaza, potasu (pomocne m.in. przy nadciśnieniu) oraz magnezu, a także witaminy A, B1, B2, i C (antyoksydant – tego chcemy i potrzebujemy!)
Teraz, kiedy już wiecie jak cudowne jest to jesienne warzywo, czas na pomysł jego wykorzystania w kuchni. Przedstawiam Wam POMARAŃCZOWĄ FIT TARTĘ z ricottą i warzywami.
POMARAŃCZOWA FIT TARTA
Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Łatwe do zabrania na uczelnię (ciągle z tego korzystam), czy do pracy. Oto ona (forma do tarty o średnicy 26 cm):
Składniki na spód:
- ok. 250g mąki pełnoziarnistej (zobaczycie, jak Wam się będzie kleiło ciasto)
- 2 jaja
- 100g jogurtu naturalnego
- oregano, sól, pieprz – do smaku
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 250g sera ricotta (świetnie posłuży jako element spajający masę zamiast śmietany)
- 100g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- ok. ½ dyni Hokkaido (500g)
- 200g cukinii (1/3 dużej sztuki)
- 1 średnia cebula
- 10 sztuk pomidorków cherry
- oregano, sól, pieprz, czosnek, kurkuma – do smaku
+ jeśli ktoś lubi i chce dorzucić do tego mięso, może wykorzystać pierś z kurczaka
Przygotowanie:
- Na początku należy ustawić piekarnik na 200 stopni C. Następnie umyć i pokroić dynie na łódeczki, tak aby z łatwością można je było skórką do dołu ułożyć na blasze do pieczenia. Zapiekać około 20-25 minut, aż dynia zmięknie (widelec będzie z łatwością wchodził w miąższ) ALE UWAGA – żeby się nie rozpadała!
- W międzyczasie zrobić ciasto na spód a wszystkie składniki połączyć i wyrabiać ciasto, aż nie będzie kleiło się do rąk a masa będzie jednolita (w zależności od wielkości jajek możliwe że wyjdzie Wam więcej lub mniej mąki). Rozwałkować na blacie.
- Formę do tarty nasmarować lekko oliwką, po czym wyłożyć dno formy ciastem, razem z bokami. Widelcem ponakłuwać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10-15 minut. Gdy będzie lekko podpieczone, wyjąć.
Gdy ciasto będzie w piekarniku:
- Pokroić cukinię i cebulę (i jeśli ktoś używa – kurczaka) i podsmażyć na oliwie z oliwek razem z przyprawami (polecam dużo kurkumy i oregano oraz pieprzu). Gdy cukinia zmięknie, zdjąć z ognia.
- Ricottę wraz z jogurtem i jajkami oraz przyprawami (sól, pieprz, oregano, czosnek) dokładnie wymieszać.
- Na upieczony spód wyłożyć masę z patelni, pokrojone na połówki pomidorki oraz upieczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię. Zalać przygotowaną masą.
- Wszystko ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30-35 minut.
- Udekorować natką pietruszki i gotowe!
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Bibliografia:
- Agnieszka Nawirska i wsp., (2008): Porównanie zawartości frakcji włókna pokarmowego w odmianach dyni z gatunkuCucurbita maxima i Cucurbita pepo, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
- Cheon-Jei Kim I wsp., (2016): Effects of Dietary Fiber Extracted from Pumpkin (Cucurbita maxima Duch.) on the Physico-Chemical and Sensory Characteristics of Reduced-Fat Frankfurters, Korean J Food Sci Anim Resour
Udostępnij: