Fit placuszki dyniowe na jesień
Mmmm kto im się oprze?
Placki bez mąki i cukru? Da się! Zamiast mąki mamy bogate w błonnik płatki owsiane, a dzięki temu że dynia ma mało kalorii, są świetne dla osób na diecie 😉 Wystarczy zamiast miodu dodać ksylitol lub erytrytol i usmażyć je na beztłuszczowej patelni. Dodać jogurt naturalny i świeże owocki i rozkoszować się ich cudownym aromatem w chłodne poranki.
Składniki na fit placuszki dyniowe (2 porcje, około 12 średnich placków):
- Dynia Hokkaido -ok.200g upieczonej
- Jaja – 2 sztuki
- Płatki owsiane – 60-70g
- Mleko/Napój roślinny – ok. 100ml (patrzcie, jaka wychodzi konsystencja – jeśli zbyt wodnista to dodajcie mniej)
- Miód – 1 łyżeczka
- Cynamon – duuuużo <3 (ja użyłam zarówno trochę przyprawy do piernika jak i dodatkowo cynamonu)
- Wiórki kokosowe – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
Dodatki: borówki/maliny, wiórki kokosowe, płatki migdałów, jogurt kokosowy lub naturalny – co tylko lubicie!
Przygotowanie fit placuszków dyniowych:
1. Wszystkie składniki (jaja, płatki, dynię, mleko/napój roślinny, miód, cynamon, sól i wiórki kokosowe) zblenduj razem na w miarę gładką masę (nie będzie idealnie gładka z uwagi na skórkę dyni i płatki).
2. Rozgrzej patelnię i albo smaż na odrobinie oleju rzepakowego albo jeśli posiadasz patelnię z nieprzywierającym dnem, bez dodatku tłuszczu z obu stron.
3. Kiedy pojawią się bąbelki powietrza i pierwsza strona się podsmaży, przewróć delikatnie za pomocą szpatułki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego i wspaniałej jesieni Kochani!
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: