Fit placuszki dyniowe na jesień

Magdalena Ziółek

Fit placuszki dyniowe na jesień

IMG_8864

Mmmm kto im się oprze?

Placki bez mąki i cukru? Da się! Zamiast mąki mamy bogate w błonnik płatki owsiane, a dzięki temu że dynia ma mało kalorii, są świetne dla osób na diecie 😉 Wystarczy zamiast miodu dodać ksylitol lub erytrytol i usmażyć je na beztłuszczowej patelni. Dodać jogurt naturalny i świeże owocki i rozkoszować się ich cudownym aromatem w chłodne poranki.

Składniki na fit placuszki dyniowe  (2 porcje, około 12 średnich placków):

  • Dynia Hokkaido -ok.200g upieczonej
  • Jaja – 2 sztuki
  • Płatki owsiane – 60-70g
  • Mleko/Napój roślinny – ok. 100ml (patrzcie, jaka wychodzi konsystencja – jeśli zbyt wodnista to dodajcie mniej)
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Cynamon – duuuużo <3 (ja użyłam zarówno trochę przyprawy do piernika jak i dodatkowo cynamonu)
  • Wiórki kokosowe – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta

Dodatki: borówki/maliny, wiórki kokosowe, płatki migdałów, jogurt kokosowy lub naturalny – co tylko lubicie!

Przygotowanie fit placuszków dyniowych:

1. Wszystkie składniki (jaja, płatki, dynię, mleko/napój roślinny, miód, cynamon, sól i wiórki kokosowe) zblenduj razem na w miarę gładką masę (nie będzie idealnie gładka z uwagi na skórkę dyni i płatki).

2. Rozgrzej patelnię i albo smaż na odrobinie oleju rzepakowego albo jeśli posiadasz patelnię z nieprzywierającym dnem, bez dodatku tłuszczu z obu stron.

3. Kiedy pojawią się bąbelki powietrza i pierwsza strona się podsmaży, przewróć delikatnie za pomocą szpatułki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.

4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

IMG_8866

Smacznego i wspaniałej jesieni Kochani!

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: