Owsianka dyniowa – czyli dynianka kokosowa z figą – pomysł na słodkie i sycące śniadanie
Dawka beta-karotenu z rana? Robi się! Razem z witaminą A, C oraz E – prawdziwa bomba antyoksydacyjna i przeciwzapalna! A na jesieni właśnie tego nam potrzeba. Dodatkowo spora ilość błonnika wpłynie korzystnie na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
O ile macie już upieczoną bądź ugotowaną na parze dynię, to jest super szybka w przygotowaniu.
Dodatki możecie oczywiście dopasować do siebie, ale w tym połączeniu są po prostu OBŁĘDNE 😍
Próbujcie i powiedzcie sami!
Składniki na dyniową owsiankę (1 duża porcja):
- Dynia Hokkaido – 150g wcześniej upieczona, ze skórką
- Mleczko kokosowe (bez sztucznych dodatków) – 120 ml
- Płatki owsiane – 2-3 łyżki
- Banan – ½ średniej dojrzałej sztuki
- Miód – ½ lub 1 łyżeczka w zależności jak słodką masę chcecie uzyskać
- Wiórki kokosowe – 1 łyżeczka
- Cynamon, ekstrakt z wanilii – ile lubicie – u mnie z ½ łyżeczki cynamonu i kilka kropel ekstraktu
Dodatki: figa, pestki dyni, wiórki kokosowe
Przygotowanie dyniowej owsianki:
- Dynię pokroić w plastry i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C. W międzyczasie przygotować resztę składników.
- Po upieczeniu dynię zblendować razem z mleczkiem, płatkami i miodem na drobną masę (pozostaną w niej grudki płatków i skórki dyni więc nie przejmujcie się że nie jest idealnie gładka!).
- Dodać wiórki kokosowe, cynamon i odrobinę ekstraktu.
- Wymieszać dokładnie i przełożyć do miseczki.
- Udekorować pestkami dyni i dodać figę (możecie też dać borówki/granata).
Smacznego i trzymajcie się zdrowo Kochani!
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: