Owsianka dyniowa – czyli dynianka kokosowa z figą – pomysł na słodkie i sycące śniadanie

Magdalena Ziółek

Owsianka dyniowa – czyli dynianka kokosowa z figą – pomysł na słodkie i sycące śniadanie

Dawka beta-karotenu z rana? Robi się! Razem z witaminą A, C oraz E – prawdziwa bomba antyoksydacyjna i przeciwzapalna! A na jesieni właśnie tego nam potrzeba. Dodatkowo spora ilość błonnika wpłynie korzystnie na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

O ile macie już upieczoną bądź ugotowaną na parze dynię, to jest super szybka w przygotowaniu.

Dodatki możecie oczywiście dopasować do siebie, ale w tym połączeniu są po prostu OBŁĘDNE 😍

Próbujcie i powiedzcie sami!

Dynianka

Składniki na dyniową owsiankę (1 duża porcja):

  • Dynia Hokkaido – 150g wcześniej upieczona, ze skórką
  • Mleczko kokosowe (bez sztucznych dodatków) – 120 ml
  • Płatki owsiane – 2-3 łyżki
  • Banan – ½ średniej dojrzałej sztuki
  • Miód – ½ lub 1 łyżeczka w zależności jak słodką masę chcecie uzyskać
  • Wiórki kokosowe – 1 łyżeczka
  • Cynamon, ekstrakt z wanilii – ile lubicie – u mnie z ½ łyżeczki cynamonu i kilka kropel ekstraktu

Dodatki: figa, pestki dyni, wiórki kokosowe

Przygotowanie dyniowej owsianki:

  1. Dynię pokroić w plastry i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C. W międzyczasie przygotować resztę składników.
  2. Po upieczeniu dynię zblendować razem z mleczkiem, płatkami i miodem na drobną masę (pozostaną w niej grudki płatków i skórki dyni więc nie przejmujcie się że nie jest idealnie gładka!).
  3. Dodać wiórki kokosowe, cynamon i odrobinę ekstraktu.
  4. Wymieszać dokładnie i przełożyć do miseczki.
  5. Udekorować pestkami dyni i dodać figę (możecie też dać borówki/granata).

Smacznego i trzymajcie się zdrowo Kochani!

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: