Domowy ZDROWY MAJONEZ 🥚

Magdalena Ziółek

Domowy ZDROWY MAJONEZ 🥚

Bo domowy jest najlepszy 

DSC_7153

W tym roku stwierdziłam, że skoro wszyscy mamy tak duuuużo czasu, to możemy poświęcić jeszcze 5 minut z całej naszej puli na zrobienie domowego majonezu 😀. Wierzcie mi – warto!

Zawsze myślałam, że to coś trudnego, a okazuje się, że jest banalnie prosty, kuchnia praktycznie pozostaje czysta, a ja mam dziką satysfakcję z tego, że mam coś własnego, a nie kupnego. No i w 100% zdrowego! Też tak macie? Kto woli swoje własne sprawdzone wyroby?

Składniki:

  • Jajko – 1 sztuka
  • Olej rzepakowy – 200 ml
  • Ocet – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Musztarda dijon – 1 łyżka
  • Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

1. Sparzyć skorupkę jaja wrzątkiem, potem schłodzić i wbić jajko do wysokiego, wąskiego pojemnika, dodać wszystkie składniki i zmiksować ręcznym blenderem zaczynając od dołu naczynia i powoli idąc do góry. Masa będzie szybko gęstnieć. Im dłużej będziecie miksować, tym gęstszy majonez otrzymacie.

2. Warto przełożyć go do słoiczka i udekorować pietruszką 😊. Taki majonez możecie spokojnie przechowywać w lodówce do 7 dni.

Gotowe! Prawda, że warto? Bez sztucznych dodatków, bez chemii, barwników, konserwantów.

Kto idzie faszerować jaja? 🥚🥚 Wesołego Jajka!

Magdalena :))

Udostępnij: