Domowy ZDROWY MAJONEZ 🥚
Bo domowy jest najlepszy
W tym roku stwierdziłam, że skoro wszyscy mamy tak duuuużo czasu, to możemy poświęcić jeszcze 5 minut z całej naszej puli na zrobienie domowego majonezu 😀. Wierzcie mi – warto!
Zawsze myślałam, że to coś trudnego, a okazuje się, że jest banalnie prosty, kuchnia praktycznie pozostaje czysta, a ja mam dziką satysfakcję z tego, że mam coś własnego, a nie kupnego. No i w 100% zdrowego! Też tak macie? Kto woli swoje własne sprawdzone wyroby?
Składniki:
- Jajko – 1 sztuka
- Olej rzepakowy – 200 ml
- Ocet – 1 łyżeczka
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Musztarda dijon – 1 łyżka
- Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
1. Sparzyć skorupkę jaja wrzątkiem, potem schłodzić i wbić jajko do wysokiego, wąskiego pojemnika, dodać wszystkie składniki i zmiksować ręcznym blenderem zaczynając od dołu naczynia i powoli idąc do góry. Masa będzie szybko gęstnieć. Im dłużej będziecie miksować, tym gęstszy majonez otrzymacie.
2. Warto przełożyć go do słoiczka i udekorować pietruszką 😊. Taki majonez możecie spokojnie przechowywać w lodówce do 7 dni.
Gotowe! Prawda, że warto? Bez sztucznych dodatków, bez chemii, barwników, konserwantów.
Kto idzie faszerować jaja? 🥚🥚 Wesołego Jajka!
Magdalena :))
Udostępnij: