Curry dyniowo-krewetkowe z pomidorkami cherry
Spróbujcie a nie pożałujecie, bo przeniesiecie się na moment prosto w serce Indii!
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć dyni, bo przedstawiam Wam kolejny aromatyczny pomysł na jej wykorzystanie. Tym razem w formie curry oraz połączeniu z krewetkami, które nadają daniu tak niesamowity aromat. Oczywiście nie obyło się bez typowych indyjskich przypraw, wśród których zdecydowanie króluje kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!). Ja odkąd go spróbowałam, wręcz nie mogę powstrzymać się przed dodawaniem go do większości wschodnich potraw, jakie przygotowuję w domu. Jest tak unikatowy w smaku! A w tę porę roku tak cudownie rozgrzewa… Jeżeli nie do końca wiecie o co mi chodzi, przypomnijcie sobie chociażby smak hummusu. Jest w nim coś więcej niż tylko ciecierzyca i pasta sezamowa, prawda? Za ten oryginalny smak, od którego tak łatwo się uzależnić odpowiada właśnie kumin 💗. Ale do rzeczy. Bierzemy się za curry! Mogę Wam zapewnić po raz kolejny że jest bardzo proste (niech nie zniechęca Was ilość składników bo są to głównie przyprawy) i nie zabiera dużo czasu, a przygotowując większą porcje starczy Wam na pewno na parę dni 🥰. Zapraszam do kuchni!
Składniki (6-7 porcji):
- Masło klarowane – 20g
- Kmin rzymski mielony – kopiasta łyżeczka
- Zmielony kardamon – kopiasta łyżeczka
- Pasta chilli – 2 łyżeczki (danie wychodzi średnio pikantne, jednak jeśli wolicie bardziej podkręcić temperaturę, możecie dodać odrobinę więcej)
- Trawa cytrynowa – 2 łodyżki
- Starty korzeń imbiru – 2 łyżki
- Ząbki czosnku – 5 sztuk
- Cebula – 2 średnie
- Sos rybny – 2 łyżki (uwaga: ma nieprzyjemny zapach ale jest niezbędny, aby nadać daniu odpowiedniej słoności i aromatu, nie bójcie się go!)
- Krewetki duże/średnie – ile dusza zapragnie <3 ja użyłam chyba z 2 lub 3 średnie paczki bo wszyscy u mnie kochają krewetki, zmieszałam też różne wielkości aby danie prezentowało się ciekawiej J
- Pieczona dynia – 700g
- Mleczko kokosowe – ok.600ml
- Sól, pieprz – do smaku
- Pomidorki koktajlowe – 20 sztuk
- Szczypiorek – do dekoracji
Do podania: ryż Basmati
Przygotowanie:
- Dynię pokroić wcześniej na łódeczki/kształt sierpa i zapiekać w piekarniku około 20-30 minut w 200 stopniach (czas zależy od mocy piekarnika) – po zmięknięciu miąższu zakończyć pieczenie.
- W dużym, szerokim garnku, bądź patelni rozgrzać masło, dodać kmin rzymski, kardamon i pastę chilli (jeżeli macie proszek to również się nada tylko należy go wtedy dodać o połowę mniej). Smażyć około 1/2minut, aż zaczną skwierczeć. Dodać trawę cytrynową, czosnek, imbir i smażyć około ½ minut, do lekkiego zrumienienia. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę, smażyć do zeszklenia (około 3-4 minuty), mieszając od czasu do czasu.
- Dodać sos rybny, po chwili krewetki. Smażyć około 3 minuty z każdej strony (nie za długo aby nie stały się gumiaste). Dodać upieczoną dynię, doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażyć wszystko razem, delikatnie mieszając.
- Na koniec wlać mleczko kokosowe, zamieszać i podgotować (aby nie za długo bo mleczko może się zwarzyć). Dorzucić pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotować kolejne 2-3 minuty. Sos po pewnym czasie powinien zgęstnieć. Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem oraz cząstkami limonki.
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: