Ciasto z bakłażanem, gruszką i orzechami włoskimi

Magdalena Ziółek

Ciasto z bakłażanem, gruszką i orzechami włoskimi

Zdrowsza alternatywa dla świątecznego sernika czy klasycznego brownie! Koniecznie wypróbuj! Założę się że zagości u Ciebie na dłużej! Jest cudownie wilgotne, słodziutkie i czekoladowe 🤩 Ja się w nim zakochałam!

Składniki na ciasto z bakłażana (10 porcji):

Bakłażan – 2 mniejsze sztuki (ok. 300g)

Gorzka czekolada – 150g (podziel na kawałki mniejsze)

Olej rzepakowy – 60 ml

Daktyle świeże – 60g (wyjmij pestkę i pokroju na mniejsze kawałki)

Jaja – 3 sztuki (roztrzep)

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Mielone migdały – 80g

Orzechy włoskie – 80g (posiekaj lekko)

Gruszka – 1,5 sztuki (pokrój w większą kostkę)

Sól – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie ciasta z bakłażanem:

1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Foremkę o średnicy 26cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Gotuj pokrojonego bakłażana na parze przez 15 minut (do miękkości). Gdy jeszcze będzie gorący, przełóż do dużej miski, od razu dodaj czekoladę oraz olej. Wymieszaj dokładnie aż czekolada się rozpuści a składniki ładnie połączą. Wymieszaj z daktylami.

3. Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Dodaj sól, jaja, pdp, mielone migdały. Zmiksuj jeszcze raz a potem dodaj orzechy włoskie oraz gruszkę – wymieszaj.

4. Przełóż masę do foremki i piecz przez 35-40 minut do suchego patyczka. Zostaw do wystudzenia na 10 minut i przełóż na kratkę. Mmmm…smacznego!

Wartość odżywcza 1 kawałka:297 kcal/6,5g białka/22g tłuszczów/21g węglowodanów/3g błonnika

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: