Wszystko co musisz wiedzieć o chorobie Hashimoto – część 3 – tarczycowe mity i ciekawostki

Magdalena Ziółek

Wszystko co musisz wiedzieć o chorobie Hashimoto – część 3 – tarczycowe mity i ciekawostki

W ostatnich dwóch postach pisałam Wam o tym czym jest choroba Hashimoto, jak się ją rozpoznaje, jak leczy i przede wszystkim jaka dieta i jakie składniki odżywcze są dla nas wtedy najistotniejsze. Niestety z chorobą Hashimoto wiąże się wiele mitów, które wprowadzają osoby chore w błąd i powodują wiele nieprawidłowości w ich diecie, które są całkowicie niepotrzebne a wcale nie przybliżają ich ku zdrowiu i poprawie stanu tarczycy. Dlatego dzisiaj obalę nieco mitów powiązanych z tarczycą!

DIETA BEZGLUTENOWA TO KONIECZNOŚĆ PRZY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY LUB HASHIMOTO – MIT

Przy chorobie Hashimoto jest istotnie wyższe prawdopodobieństwo, że u danej osoby rozwinie się również celiakia, jednak nie jest to regułą i wkluczanie glutenu bez uprzednich badań, które potwierdziłyby lub wykluczyły chorobę trzewną, jest błędem. Uniemożliwia to bowiem prawidłową diagnozę, ponieważ jeśli pacjent nie spożywa glutenu przez dłuższy czas, a faktycznie choruje na celiakię, to badania nie będą w stanie tego potwierdzić, gdyż przeciwciała, które są do tego niezbędne, będą w organizmie badanego nieobecne.

Pamiętaj: jeżeli nie chorujesz na celiakię, to nie ma takich zaleceń, które wskazywałyby na konieczność wykluczenia glutenu z diety.

Jeśli jednak cierpisz na chorobę trzewną, koniecznie trzymaj się założeń diety bezglutenowej, ponieważ nieleczona celiakia w znacznym stopniu ogranicza wchłanianie L-tyroksyny, czyli hormonu który przyjmujesz w leku.

DIETA BEZMLECZNA W CHOROBIE HASHIMOTO – MIT

Dietę wykluczającą produkty mleczne powinniśmy stosować tylko i wyłącznie jeśli mamy potwierdzoną alergie na białka mleka krowiego lub nietolerancję laktozy. Taka nietolerancja faktycznie przyczynia się do zaburzonego wchłaniania leku tarczycowego, jednak jeżeli dobrze tolerujesz laktozę i białka mleka, to jak najbardziej spożywaj wszelkie produkty mleczne, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka oraz wapnia i witaminy D.

W CHOROBIE HASHIMOTO POŻEGNAJ SIĘ Z SOJĄ I PRODUKTAMI SOJOWYMI – MIT

Białko sojowe to zródło tyrozyny, aminokwasu niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy, wpływa pozytywnie na metabolizm hormonów, więc absolutnie nie powinieneś całkowicie wykluczać go ze swojej diety. Z drugiej strony soja może zaburzać wchłanianie leku na tarczycę, dlatego też jakiekolwiek produkty sojowe powinny być spożywane minimum 3 godziny po zażyciu leku. Jeżeli dostarczacie odpowiednią ilość jodu w diecie, to umiarkowane spożycie produktów nie powinno szkodzić.

WARZYWA KAPUSTNE W CHOROBIE HASHIMOTO – MOGĘ CZY NIE MOGĘ?

Możesz. 3-4 razy w tygodniu, po ok. 150g, ALE gotowane! Związki antyodżywcze jakie się w nich znajdują, w procesie gotowania są częściowo redukowane, dlatego po takiej obróbce możesz bez problemu zjeść brokuła, kalafiora, brukselkę czy jarmuż.

MUSZĘ CODZIENNIE ŁYKAĆ MULTIWITAMINĘ I MNÓSTWO TABLETEK – MIT

Jedyną witaminą, jaką faktycznie zaleca się suplementować przy chorobie Hashimoto jest witamina D.

Czy jest coś jeszcze o czym słyszałeś odnośnie tarczycy i nie jesteś tego pewien? Koniecznie napisz do mnie, a w łatwy i przystępny sposób wytłumaczę Ci, jak jest naprawdę :))

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: