Wszystko co musisz wiedzieć o chorobie Hashimoto – część 2 – leczenie i dieta

Magdalena Ziółek

Wszystko co musisz wiedzieć o chorobie Hashimoto – część 2 – leczenie i dieta

W poprzedniej części przedstawiłam Wam, czym jest choroba Hashimoto, jakie są jej objawy i jakie parametry w wynikach badań mogą pokazać nam, że coś niedobrego dzieje się z naszą tarczycą. Dzisiaj czas na część praktyczną, czyli leczenie i dietoterapia w niedoczynności tarczycy z towarzyszącym jej stanem zapalnym.

Leczenie choroby Hashimoto (niestety tylko objawów, a nie przyczyny) polega na podawaniu L-tyroksyny, czyli uzupełnianiu brakującego hormonu. Są to z reguły leki: Euthyrox lub Letrox. Dawkę ustala lekarz na podstawie wyników badań poziomu TSH oraz hormonów tarczycy. Na ten moment, nie istnieje forma leczenia, która powodowałaby całkowity powrót do zdrowia. Na szczęście, jest też inna droga, naturalna i oparta na kilku korzystnych zmianach w naszym stylu życia.

Okazuje się bowiem, że choroba Hashimoto i niedoczynność tarczycy może przejść w całkowity stan remisji i objawy mogą całkowicie ustąpić, jeżeli w prawidłowy sposób zadbamy o nasz sen, dietę oraz aktywność fizyczną. Dzisiaj skupimy się na sposobie żywienia, który może bardzo korzystnie wpłynąć na pracę naszej tarczycy.

Sposób żywienia (dieta) w chorobie Hashimoto – coś co leczy PRZYCZYNĘ

JEDNYM SŁOWEM: (dieta) PRZECIWZAPALNA

Przygotowałam dla Ciebie plik PDF, który możesz pobrać i wydrukować, aby służył Ci jako PRO-TARCZYCOWA Żywieniowa Ściągawka. Zawsze możesz do niej zajrzeć i sprawdzić, czy dany produkt posłuży Twojej tarczycy, czy może jej zaszkodzi.

Radzę Ci jednak najpierw zapoznać się z tym artykułem, aby zrobić sobie niezbędną podstawę i pewien obraz sytuacji 🙂

KALORIE w chorobie Hashimoto

Przede wszystkim, osoba chorująca na Hashimoto, powinna wystrzegać się dużych restrykcji kalorycznych, czyli nie stosować głodówek i nie ograniczać spożycia żywności – tarczyca bardzo tego nie lubi. Inaczej sprawa wygląda w przypadku nadwagi bądź otyłości – wtedy dietetyk ustala odpowiedni poziom redukcji który można bez obaw stosować. 

REGULARNOŚĆ POSIŁKÓW w chorobie Hashimoto

Z uwagi na obniżone tempo metabolizmu, niezmiernie ważne jest zachowanie odpowiednich, regularnych odstępów pomiędzy posiłkami. Najlepiej aby było to 4-5 posiłków dziennie.

BIAŁKO, WĘGLOWODANY, TŁUSZCZE w chorobie Hashimoto

Dieta obfitująca w pełnowartościowe białko to podstawa. Zaleca się przede wszystkim spożywanie chudego mięsa, czyli cielęciny i drobiu, a także ryb morskich, owoców morza, jaj, produktów mlecznych.

Stawiamy na pełnoziarniste produkty zbożowe (makarony, pieczywo), gruboziarniste kasze, ryż brązowy. Zaleca się unikać białego, pszennego pieczywa, produktów cukierniczych itp. 

Jako że u osób z niedoczynnością tarczycy, często występują zaparcia, ważnym jest aby zapewnić odpowiednią ilość błonnika, który znajdziesz w: strączkach (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica), surowych warzywach i owocach i produktach pełnoziarnistych

Wybierając tłuszcze, stawiaj na źródła kwasów omega-3 gdyż wykazują działanie przeciwzapalne, a więc m.in. mogą hamować stan zapalny, który niszczy Twoją tarczycę. Do smażenia używaj oleju rzepakowego, oliwy z oliwek, a do sałatek dodawaj olej lniany. Super jeśli w Twojej diecie na stałe zagości także awokado, orzechy i nasiona oraz tłuste ryby morskie.

ELEMENTY O KTÓRE WOŁA TARCZYCA – jod, żelazo, selen, cynk, witamina B12

Jeśli nie zadbasz o ich prawidłową ilość w codziennym żywieniu, Twoja tarczyca nie będzie miała jak się zregenerować i powrócić do równowago. Wszystkie są absolutnie niezbędne do jej prawidłowego funkcjonowania, do produkcji hormonów tarczycy, do ich metabolizmu i wielu wielu innych.

Spis źródeł poszczególnych składników mineralnych i witamin niezbędnych tarczycy znajdziesz w Pro-tarczycowej Żywieniowej Ściągawce.

ANTYOKSYDANTY w chorobie Hashimoto – WARZYWA I OWOCE TO TWOJA BAZA

Tarczyca kocha antyoksydanty. Dostarczaj jej dużo ciemnozielonych warzyw, pomarańczowych, fioletowych i czerwonych warzyw i owoców oraz pamiętaj koniecznie o owocach jagodowych, które są prawdziwą bombą przeciwzapalną dla tarczycy.

WODA w chorobie Hashimoto

Wypijaj przynajmniej 2 litry wody dziennie. Wspomożesz tym samym pracę obniżonej przemiany materii. Do tego pamiętaj o naparach ziołowych i zielonej herbacie.

CZEGO ABSOLUTNIE UNIKAĆ w chorobie Hashimoto?

I nie, nie zobaczysz na tej liście ani glutenu, ani laktozy, ani soi (o tym i o innych mitach tarczycowych przeczytasz w kolejnym poście).

To co już teraz możesz wyeliminować ze swojej diety to z pewnością:

  • Wszelka żywność przetworzona (chipsy, paluszki, krakersy, gotowe sosy, zupki chińskie, dania ready to eat itd.)
  • Słodycze czyli ciastka, żelki, batoniki, lody, biszkopty
  • Żywność typu fast food
  • Słodzone napoje, soki, napoje gazowane
  • Wyrzuć też wszelkie sztuczne słodziki jak np. aspartam. Tarczyca ich nie znosi…

No dobrze, chyba już wiesz o co chodzi 😉

To teraz koniecznie pobieraj Tarczycową Ściągawkę i bierz się za swoją tarczycę! A jeśli wiesz, że potrzebujesz pomocy, nie wahaj się i napisz do mnie, a wspólnie doprowadzimy tarczycę do porządku 🙂

Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂

Wszystkiego dobrego!

Magdalena :))

Udostępnij: