Chlebek bananowy – 100% wegański, bez mleka, bez mąki, bez drożdży (czytaj: idealny dla każdego)🍌
Brzmi jak przepis idealny w tych czasach, co nie? Alergik nie ma na co narzekać, weganin nawet się nie zająknie, a osoba z celiakią z pewnością weźmie pod uwagę.
To kolejny comfort food, który sprawdzi się u KAŻDEGO. 💁♀️ Dlaczego? Bo każdy może go przygotować według własnych upodobań. Do tego ta domowa przyprawa piernikowa. Mmmm… Czujemy święta?🎀 Mnie to wystarczyło w zupełności, aby zabrać się za świąteczne prezenty, ozdoby choinkowe i inne rytuały dotyczące Świąt Bożego Narodzenia.
Ten wegański chlebek jest o tyle funkcjonalny, że możecie zjeść go zarówno na śniadanie, jak i cieszyć się nim w przerwie na uczelni, bądź w pracy, zabrać na górską wspinaczkę, czy podarować komuś jako prezent!
Smakuje niesamowicie np. domowym dżemem czy powidłami śliwkowymi, twarożkiem, serkiem lub odrobiną miodu. Do Was należy droga jaką pójdziecie. PS. Każda będzie dobra.
Podpowiem, że w porównaniu do innych świątecznych ciast, zalicza się on do zdecydowanie mniej kalorycznych, a więc możemy powiedzieć – bardziej DIETETYCZNYCH.
Wpadnij też po inne przepisy na święta:
- domową przyprawę piernikową
- jęczmienniankę pełną świątecznej magii
- sernik cynamonowy z powidłami śliwkowymi
Łapcie przepis!
Składniki📄:
- 3 duże dojrzałe banany (lub 4 mniejsze)🍌
- 2 szklanki płatków owsianych zmielonych na pył
- ½ szklanki ksylitolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (przepis na domową przyprawę TUTAJ) LUB: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Dodatki (wg upodobania): u mnie np. garść orzechów włoskich, 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady🍫, żurawina/rodzynki
Przygotowanie:
- W mikserze/za pomocą blendera zmielić na pył płatki owsiane.
- W mikserze/za pomocą blendera zmiksować banany z olejem rzepakowym.
- Do zmielonych płatków owsianych dodać wszystkie suche składniki: słodzidło, pdp, sodę, przyprawy. Dokładnie wymieszać.
- Połączyć obie masy (suche + banany z olejem), dodać swoje ulubione dodatki (albo zostawić do posypania na wierzch chlebka) i dokładnie wymieszać, po czym odstawić na kilka minut (płatki zdążą odrobinę napęcznieć).
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę przelać do keksówki, ewentualnie posypać na wierzch np. posiekaną czekoladę i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut.
‼Chlebek lekko wyrośnie. Uwaga aby nie przetrzymać go za długo bo będzie się mocno kruszył – powinien być lekko wilgotny w środku.
💛To jak? Z czym zjecie pierwszą kromkę?
🎄Wesołych Świąt!🎄
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: