Wszystko co musisz wiedzieć o celiakii – choroba trzewna – co się ze mną dzieje?
Celiakia to trwająca całe życie przewlekła układowa autoimmunologiczna choroba zapalna jelita cienkiego o podłożu genetycznym polegająca na trwałej nietolerancji glutenu, której objawy ustępują po jego wyłączeniu z diety. Może ujawnić się u osób z każdym wieku.
O co chodzi w chorobie trzewnej?
W wyniku nieprawidłowej reakcji odpornościowej organizmu dochodzi do odpowiedzi immunologicznej, która powoduje przewlekły stan zapalny w jelicie cienkim. Prowadzi do do stopniowego niszczenia kosmków jelitowych (wypustek w jelicie które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych), ich zaniku i charakterystycznych zmian w jelicie, zaburzone zostaje wchłanianie składników mineralnych oraz witamin i pojawiają się typowe objawy choroby trzewnej, mogą rozwijać się nietolerancje pokarmowe i alergie, a nawet krwawienia z przewodu pokarmowego.
Aby doszło do rozwoju choroby trzewnej niezbędne są 3 elementy:
- Czynnik genetyczny – czyli predyspozycja genetyczna w postaci specyficznego zestawu genów – niezbędna do wystąpienia choroby
- Czynnik egzogenny – czyli zwyczajnie spożywanie glutenu z dietą (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsie i ich pochodnych)
- Czynnik endogenny – występowanie charakterystycznego enzymu, który przekształca aminokwasy zawarte w żywności
JAKIE OBJAWY POWINNY CIĘ ZANIEPOKOIĆ?
CELIAKIA JAWNA, PEŁNOOBJAWOWA cechuje się:
- Dolegliwościami z przewodu pokarmowego: przewlekła biegunka (tłuszczowa/wodnista), wzdęcia, nudności, wymioty, bóle brzucha, czasem zaparcia
- Zmniejszeniem masy ciała
- Refluksem
- Niedokrwistością
- Zaburzoną mineralizacją kości (osteoporoza!)
- Depresją, zmianą usposobienia (nadpobudliwość/męczliwość/apatia)
- Bólami głowy, migrenami
- Uczuciem przewlekłego zmęczenia
- Aftami jamy ustnej
- Bólem i zapaleniem stawów
- Zaburzenia płodności, poronienia
Może się jednak rozwijać przez wiele lat, dając tylko kilka z powyższych objawów.
Często objawy pojawiają się na skutek nagromadzenia czynników wyzwalających chorobę, czyli infekcji, operacji, czy silnego stresu.
Diagnoza celiakii (choroby trzewnej)
Jest kilkuetapowa. Najważniejsze jest, aby przed badaniem NIE WYKLUCZAĆ GLUTENU Z DIETY, ponieważ uniemożliwi to prawidłową diagnozę. Trzeba codziennie spożywać min. 1 posiłek zawierający gluten przez 6 tygodni poprzedzających badanie.
Lekarz najpewniej skieruje Was na badania takie jak:
- Oznaczenie przeciwciał EmA i tTG, a także a-DGP lub a-GAF – pewnie zostanie wykonane jako pierwsze
- Endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego (biopsja) – kluczowa dla diagnozy
- Testy genetyczne na HLA DQ2/DQ8 – ujemny wynik praktycznie wyklucza rozpoznanie celiakii
Oceni też nasilenie objawów i parametrów laboratoryjnych oraz przeprowadzi dokładny wywiad i badanie.
Dopiero cała ta diagnostyka jest w stanie potwierdzić lub wykluczyć celiakię.
Sama poprawa objawów po wprowadzeniu diety bezglutenowej nie jest dowodem na to, że ktoś choruje na celiakię!
Pocieszające jest to, że wcześnie wykryta celiakia i odpowiednia dieta to droga to dobrego samopoczucia i zdrowia – przypomina ona bowiem wtedy zwykłą trwałą cechę organizmu.
Leczenie celiakii (choroby trzewnej)
To BEZWZGLĘDNA DIETOTERAPIA – czyli dieta bezglutenowa
Jest niezwykle istotna ponieważ w wyniku braku leczenia dochodzi do poważnych niedoborów żywieniowych i niedożywienia, wzrasta ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, miażdżycy, chorób układu krążenia takich jak zawał czy udar mózgu, prowadzi też do osteoporozy, zaburzeń psychicznych, zmniejszenia płodności…
Na czym polega, dowiesz się już w kolejnym wpisie!
Jeśli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś pokazać mi, że doceniasz moją pracę, proszę zostaw mi komentarz lub udostępnij ten post dalej 🙂
Wszystkiego dobrego!
Magdalena :))
Udostępnij: